ЄСПЛ підтвердив порушення прав людини під час Революції гідності

Європейський суд з прав людини задовольнив низку позовів, які стосуються численних порушень Європейської конвенції з прав людини з боку української влади під час Революції гідності у Києві.

Про це йдеться в оприлюднених рішеннях ЄСПЛ стосовно п'яти справ та 38 заявників, повідомляє Укрінформ.

«Справи стосуються подій щодо протестів на Майдані у Києві та інших містах України. Йдеться про розгін протестувальників, їхні затримання, викрадення активістів та погане поводження з ними, а також пов'язані з цим процесуальні дії», - заявили у ЄСПЛ.

Заявники скаржилися на сутички з правоохоронцями та цивільними особами, підконтрольними поліції, так званими «тітушками», на брутальне поводження з боку поліції, заборону права на протест, необґрунтовані затримання. Одна справа стосувалася також загибелі людини.

Суд встановив, що власті навмисно застосовували насильство, і що держава є відповідальною за загибель протестувальника.

ЄСПЛ також підтвердив, що затримання були упередженими; влада навмисно намагалася припинити мирні протести, використовуючи насильство та несправедливі затримання.

Суд також відзначив, що такі зловживання з боку влади були частиною загальної стратегії, а розслідування порушень були неефективними.

Зокрема, ЄСПЛ виявив такі численні порушення Європейської конвенції з прав людини:

  • ст. 3 (Заборона тортур, нелюдської поведінки та приниження);
  • ст. 5 (Право на свободу та безпеку);
  • ст. 11 (Свобода зібрань та об’єднань);
  • ст.2 (Право на життя);
  • ст. 9 (Повага на приватне та сімейне життя).

Нагадаємо, 21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Всього під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, понад 100 із них загинули у лютому 2014 року.