«Юридично інспекцію проводить ОБСЄ»: в Офісі президента пояснили про перевірку позицій ЗСУ з представниками «ДНР»

В Офісі президента Володимира Зеленського підтвердили, що Україна погодилась провести спільну з бойовиками так званої «ДНР» (за участі ОБСЄ) інспекцію позицій ЗСУ біля селища Шуми під Горлівкою, які бойовики погрожують обстріляти. Про це повідомляє пресслужба глави держави.

«З метою спростування фейків та недопущення нових провокацій сьогодні досягнута домовленість у межах ТКГ про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ», - йдеться у повідомленні.

Там пояснюють, що юридично інспекцію проводять не сторони воєнного конфлікту, а посередник – ОБСЄ у супроводі представників сторін.

«ОБСЄ неодноразово підтверджувала безпідставність будь-яких звинувачень щодо будь-яких порушень домовленостей українською стороною. Якщо хтось не довіряє ОБСЄ, нехай побачить правду на власні очі. Якщо хтось не розуміє можливого механізму такого інспектування, рекомендуємо освіжити в пам'яті історію діяльності СЦКК», — наголосили в Офісі Зеленського.

Щодо бойовиків в ОП наголосили: «Люди, що стоять зі зброєю навпроти українських військ на Донбасі, є об'єктивним фактом. Але кожна політична сила в Україні та суспільство загалом мають робити все для того, щоб ці люди ніколи не стали політичним фактом».

«Вкрай обмежений прояв присутності бойовиків нічого нікому не може дати, крім єдиного — ще одного аргументу на користь правоти України», — сказали в Офісі глави держави.

Пресслужба Зеленського наголошує, що ключовим пріоритетом для України є збереження життів військовим та цивільних на Донбасі, а для цього необхідно зберегти перемир’я, яке діє з 27 липня.

«Зрозуміло, що це не може сприйматися спокійно всіма тими, хто звик політично чи фінансово наживатися на війні. Заради відновлення бойових дій вони вдаються до провокацій, розповсюдження фейків і вже традиційно для себе ставлять піар вище від збереження життя людей», — підкреслили в ОП.

Фракція «Голос», яка не так давно перейшла в опозицію до чинної влади, дуже різко відреагувала на намір пустити бойовиків на позиції ЗСУ для інспекції. Там кажуть, що це рішення «має ознаки державної зради, за яку посадовці будь-якого рівня мають відповідати згідно з чинним законодавством».

Як на головну небезпеку у «Голосі» вказують, що це фактично може означати легітимізацію бойовиків.

Нагадаємо, на засіданні Тристоронньої контактної групи 9 вересня Україна домовилась з бойовиками так званої «ДНР» провести інспекцію позицій ЗСУ біля селища Шуми під Горлівкою, щоби довести, що вони не порушують умови перемир'я.