За перші години від початку місцевих виборів на деяких дільницях була зафіксована низка порушень

25 жовтня на всій території України почалися місцеві вибори. Проте вже протягом перших двох годин від початку голосування спостерігачі зафіксували низку порушень на виборчих дільницях.

Про це повідомляють Громадянська мережа «ОПОРА» та рух «ЧЕСНО».

Так, спостерігачі повідомляли про невчасно відкриті дільниці. У Святогірську на Донеччині вчасно не відкрилися три дільниці, бо члени комісій не встигли вчасно перерахувати бюлетені. А в селі Йосипівка на Хмельниччині взагалі почали голосувати вже о 7:50.

Крім того, низка дільниць не обладнана всім необхідним для голосування. Так, на Волині на окремих дільницях не вистачає скриньок і кабінок для голосування. На Вінниччині спостерігачі повідомляють про недостатню кількість скриньок на дільницях.

У Житомирі на двох дільничних комісіях у мікрорайоні Польова кабінок для голосування взагалі немає. Або є ось така коробка, яка нагадує ширму з лялькового театру.

Голова Житомирської територіальної виборчої комісії Оксана Плис пояснила, що виконавець робіт не встиг виготовити і поставити вчасно кабінки.

«Постараємось установити їх якимось чином. Просто люди похворіли на коронавірус і ніхто не хотів цим займатись, а тим паче до 22 числа всі навчальні заклади не пускали нікого, хто за три дні візьметься робити», - зазначила вона.

Є й більш серйозні порушення. Так, на Івано-Франківщині виявили нестачу бюлетенів, а ще деякі з них були зіпсованими: печатку поставили в неправильному місці.

А у Міністерство внутрішніх справ України повідомила про викриття підкупу виборців на Одещині: три автобуси везли 52 людини на голосування, за яке їм обіцяли заплатити по 400 гривень. Підозрюваного затримали.

Також на окремих комісіях нехтують застереженнями щодо голосування в коронавірусних умовах. У Харкові, як передає рух «ЧЕСНО», люди на дільницях не дотримуються дистанції, а члени комісій — без масок. А тим членам комісій, що їхатимуть на голосування по домівках, не видали захисні костюми.