Законопроєкт Зеленського про розпуск Конституційного суду має ознаки держперевороту - голова КСУ

Законопроєкт президента України Володимира Зеленського, який передбачає розпуск усього складу Конституційного суду, має ознаки держперевороту.

Про це голова КСУ Олександр Тупицький заявив на брифінгу.

«Сьогодні з’являється проєкт закону. За ніч його склепали. 4288. Він має ознаки конституційного перевороту в Україні. Я це відповідально заявляю, тому що це порушення статтей 149, 149-1 Конституції України», – запевнив Тупицький.

Він очікує, що за законопроєкт проголосують 3 листопада.

«Що повинно відбутися у парламенті у вівторок? Законом чи постановою мають скасувати рішення Конституційного суду. Чому тоді не указом президента? Нащо залучати парламент в таку неконституційну справу? Одна особа взяла на себе відповідальність (ініціатива ж президентська) і скасувала указом рішення Конституційного суду. Так простіше давати всьому оцінку. Результат-то однаковий. Не потрібно підв'язувати колективну відповідальність, за якою ніхто не відповідає», — сказав Тупицький.

Він додав, що не здивований на пропозицію розформувати склад Конституційного суду, бо такі ідеї вже були у голови виконкому Нацради реформ Міхеїла Саакашвілі - замість КСУ створити конституційну палату при Верховному суді.

Голова КСУ вважає це незаконним, бо такі рішення ухвалюють лише в «недорозвинутих країнах».

«Можна з палати створити Конституційний суд, розвиваючи демократичні засади в суспільстві, але не можна з Конституційного суду зробити палату. Це звуження. Але дивуватися тут нема чому. Усе може відбуватися дуже швидко... Конституційний суд можна реформувати, але у законний спосіб», — додав він.

Крім того, Тупицький закликав президента Зеленського зустрітися з ним та обговорити нинішню політичну кризу, яка склалася після скасування КСУ низки антикорупційних норм.

Він попросив Зеленського «не піддаватися на заклики провокаторів» та закликав главу держави «утриматися від неконституційних дій».

Також Тупицький готовий зустрітися со спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим, прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, аби пояснити останнє рішення суду. А тепер голова КСУ готовий навіть виступити на засіданні парламенту або РНБО.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції.