Замість кримінальної відповідальності збільшення штрафів: Рада ініціює законопроєкт щодо зарплатних боргів

14 січня у Верховній Раді зареєстровано проєкт закону №4589, який повинен змінити ст. 175 Кримінального кодексу України та посилити відповідальність за невиплату зарплати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Наразі чинні положення ст. 175 Кримінального кодексу України (ККУ) встановлюють кримінальну відповідальність за безпідставну невиплату зарплати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць.

Документом пропонується виключити ч.3 ст. 175 ККУ, що унеможливить покарання керівників підприємств, установ або організацій за невиплату заробітної плати.

Замість кримінальної відповідальності вони ініціюють збільшення суми штрафів в 3 рази, що складатиме від 1500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (22 500 грн - 51 000 грн) за безпідставну невиплату зарплати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць.

Зазначається, що за інформацією Держстату станом на кінець 2020 року борги із виплати зарплати становлять майже 4 млрд грн. До того ж часто працівники стикаються із ситуацією, коли роботодавець не лише не сплачує зарплату, але й не дає гарантій щодо її сплати протягом найближчого часу.

Ініціатором документу виступив народний депутат від партії "Батьківщина" Михайло Волинець.

Наразі законопроєкт надано для ознайомлення в профільний комітет ВР.