Затримання українського консула в Санкт-Петербурзі: Україна висилає російського дипломата у відповідь

Міністерство закордонних справ України через провокацію Російської Федерації із затриманням українського консула в Санкт-Петербурзі висилає у відповідь з країни старшого дипломата посольства РФ.

Про це повідомила пресслужба МЗС України.

"На тлі ескалації Російською Федерацією безпекової ситуації та масованої антиукраїнської пропаганди російська сторона продовжує провокації проти співробітників дипломатичних установ України в Росії", - наголосили у відомстві.

У відповідь на зазначену провокацію старший дипломат посольства Росії в Києві має залишити територію України впродовж 72 годин, починаючи із 19 квітня.

У МЗС висловили рішучий протест щодо неправомірного затримання 16 квітня співробітника Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі та надання йому припису залишити територію РФ до 21 квітня. Там додали, що повністю відкидають висунуті консульському співробітнику звинувачення. 

"Такі дії російської влади грубо порушують Віденську конвенцію про дипломатичні зносини від 1961 року і Віденську конвенцію про консульські зносини від 1963 року та вкотре підтверджують обраний Росією курс на подальше загострення з Україною", - зазначили у МЗС.

Нагадаємо, 16 квітня ФСБ Росії затримала у Санкт-Петербурзі консула Генерального консульства України Олександра Сосонюка під час зустрічі з громадянином Росії. Російські правоохоронці заявляють, нібито дипломата затримали під час отримання інформації закритого характеру з баз даних правоохоронних органів Росії.

За словами речника міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка, консула затримали на кілька годин, але потім відпустили. Обставини затримання з'ясовуються.

Згодом у МЗС РФ оголосили про небажаному перебуванні Олександра Сосонюка на території Росії та рекомендували йому покинути межі країни протягом 72 годин, починаючи з 19 квітня.