Зеленський пропонує Раді скоротити кількість депутатів до 300

Президент Володимир Зеленський пропонує зменшити конституційний склад Верховної Ради до 300 та запровадити володіння державною мовою як обов’язкову вимогу до обранців. Відповідний законопроєкт №1017 "Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)" оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, ним пропонується зменшити склад народних депутатів України до 300.

Також передбачається запровадження такого виборчого цензу, як володіння державною мовою.

Крім того, прокєтом закону пропонується закріпити в Конституції пропорційну виборчу систему на парламентських виборах.

Проєкт передбачає, що у разі його ухвалення Верховна Рада, обрана до набрання чинності зазначеним законом, продовжує виконувати свої повноваження до наступних виборів народних депутатів.

Нагадаємо, 29 серпня розпочала роботу Верховна Рада 9-го скликання. До її складу увійшли 424 народних депутатів із 450, визначених Конституцією, що пов’язано з неможливістю проведення виборів на території анексованого Росією Криму та тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.