Зеленський пропонує включити у «нормандський формат» США, Велику Британію та Канаду

Президент Володимир Зеленський пропонує змінити «нормандський формат» для врегулювання ситуації на Донбасі та розширити кількість учасників переговорів. Зокрема, хоче долучити до переговорів США, Канаду й Велику Британію.

Про це він заявив в інтерв'ю Financial Times.

За словами Зеленського, Мінський процес для досягнення миру на Донбасі має бути «гнучким і служити цілям сьогодення, а не минулого».

«Є два варіанти: ми можемо змінити Мінський формат або використовувати інший. Швидкість має значення. Швидкість цього процесу має значення, тому що ми щодня втрачаємо людей», — заявив президент.

Глава держави закликав розширити «нормандську групу»: на його думку, до переговорів мають долучитись не лише Сполучені Штати, а й Велика Британія та Канада.

Крім того, він заявив, що прагне двосторонньої зустрічі з Путіним, додавши, що його хвилює «не місце зустрічі, а її зміст». Водночас президент не погодився на пропозицію Путіна спершу зустрітися з представниками самопроголошених «Л/ДНР».

«Я не планую розмовляти з терористами. Це неможливо у моєму становищі», — сказав Зеленський.

Нагадаємо, голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що про зміну формату переговорів та включення в перемовини США не йдеться.