Зеленський провів брифінг: основні тези про моряків, МЗС, Медведчука і Путіна - ВІДЕО

Сьогодні, 27 червня, Володимир Зеленський провів брифінг, на якому висловив обурення роботою МЗС України в ситуації з українськими моряками. Також президент України обурився тим, що через небажання Верховної Ради голосувати за відставку міністра закордонних справ Павла Клімкіна та призначення за внесену ним кандидатуру на цей пост Вадима Пристайко, він дізнається інформацію про важливі кроки України на міжнародній арені з Інтернету. Про це повідомляє Телеграф.

"Це (відсутність рішення по зміні глави МЗС - ред.) Призводить до того, що я як президент України дізнаюся інформацію про наших міжнародних кроках з Інтернету. Я зараз говорю про ноту, яку ми зараз отримали від Російської Федерації щодо повернення наших моряків і про ноті-відповіді, яку відправив МЗС (України - ред.) ", - сказав Зеленський у своєму виступі.

Глава держави зазначив, що "в очі не бачив нашої відповіді на ноту РФ, тому що пан Клімкін не вважає за потрібне обговорювати такі питання з президентом України". "А це питання безпеки країни, життя наших громадян. Це все є пріоритетом будь-якого президента, подобається він комусь чи ні", - заявив Зеленський.

Президент підкреслив, що такі дії нинішнього глави МЗС Клімкіна "можуть поставити під загрозу повернення наших моряків".

"Мені незрозуміло, чому, не порадившись зі мною, міністр робить твердження від імені держави Україна, коли це є компетенцією президента. І хочу нагадати, що я несу особисту відповідальність за зовнішню політику України відповідно до Конституції України", - заявив він.

Зеленський також вказав, що хотів би почути від Міністерства закордонних справ публічне пояснення їх дій.

Президент України Володимир Зеленський також був в подиві, чому питання звільнення полонених українців глава політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук підняв саме перед виборами.

"Ще раз хочу сказати: я ні разу в своєму житті не спілкувався ні на посади президента України і, в принципі, в цілому, в житті з паном Медведчуком. Це правда. Я не розумію, чому у нас повинні бути посередники. Він знає моє ставлення до цього питання, це дуже важливе питання - чому піднімається питання про повернення полонених, чому піднімається питання припинення війни з його боку лише під вибори? Запитуйте його ", - сказав Зеленський на брифінгу.

Відповідаючи на питання журналістів, Зеленський заявив, що рішення про повернення російської делегації в ПАРЄ було прийнято давно, це питання піднімалося на його міжнародних зустрічах.

"На кожній (міжнародної - ред.) Зустрічі я піднімав це питання щодо повернення Росії в ПАРЄ. І повірте: кожен з тих, з ким я зустрічався, говорив мені:" Володимир, зрозумійте, така ситуація, ПАРЄ - це майданчик для переговорів " . тобто, це рішення було вже давно, давно у кожної людини, з ким я обговорював це питання. Вони знали цю відповідь на всі сто відсотків ", - сказав Зеленський. І додав: "Тобто, рішення було давно прийнято. Я робив усе, що я можу, але все це постфактум".

"Тому якщо наші шановні депутати звертаються до мене з приводу того, що я зробив, то я до них звертаюся: а що вони до цього зробили, щоб цього не сталося?" - адресував запитання президент до народних депутатів.

Зеленський підкреслив, що для повернення Україні утримуваних в РФ військовополонених українських моряків є все необхідне.

"Я розумію, що таке міжнародне право, і як діє МЗС. Я розумію, що таке рішення Міжнародного трибуналу. Але ви знаєте, що вчора був останній день, коли нам повинні були повернути наших моряків. У нас все є: право є, вирок тобто, все є - моряків немає ", - сказав президент України.

Ще він додав, що готовий і має намір "чіплятися за що завгодно, щоб повернути наших хлопців додому".

Наприкінці брифінгу Володимир Зеленський закликав президента РФ Володимира Путіна звільнити українських військовополонених моряків: "Я хочу звернутися до президента Російської Федерації Володимира Путіна: у нас, у всіх є діти. Поверніть дітей батькам".