Зеленський провів зустріч з Макроном та Меркель

Президент Володимир Зеленський провів зустріч у Парижі з президентом Франції Еммануелем Макроном. Після цього вони провели спільну відеоконференцію з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. На дипломатичній зустрічі лідери держав обговорювали останнє загострення біля українських кордонів, безпекову ситуацію на Донбасі та проведення «нормандського саміту».

Про результати розмови Зеленський розповів під час брифінгу, трансляцію якого вів Офіс президента.

Про зустріч «нормандської четвірки»

Він анонсував зустріч «нормандської четвірки» на рівні радників 19 квітня.

«Будуть обговорювати низку питань. Насамперед це кластери, про що ми говорили кілька місяців тому. Кластери розробленні французькою та німецькою стороною. Зараз з доповненням України, розглядається також Росією. Всі чотири країни підготують додатки до цих кластерів. Кластери ㅡ це покрокове виконання "мінських домовленостей". 19 числа радники будуть узгоджувати ці позиції. Хочеться вірити, що буде результат», ㅡ сказав Зеленський.

Український лідер додав, що після засідання радників очікує на відновлення режиму припинення вогню на Донбасі.

Зазначимо, що зустріч радників планувалася і до сьогоднішньої розмови Зеленського з Макроном та Меркель, тобто вона не є результатом нинішніх переговорів.

«Військова техніка заважала ходити по гриби. Так ми дізналися про табір під Воронежем». Інтерв’ю з розслідувачем СІТ

Про вступ України в ЄС

Зеленський запропонував французькому президенту підписати декларацію про підтримку вступу України в Європейський Союз.

«Ми зробили декларацію, яку ми укладаємо з країнами-партнерами, країнами-членами Європейського Союзу. Та чи інша країна підписує з нами декларацію, в якій вона підтримує Україну в прагненні бути членом ЄС. Скажу вам відверто, що кілька країн вже підписали цю декларацію. Є країни, які знайомляться зараз з цією декларацією. Я розповів деталі цієї декларації й запропонував Франції також підтримати Україну. Я думаю, що президент Макрон ознайомиться з цією декларацією і дасть свою відповідь», ㅡ сказав він.

Про підтримку НАТО

«Щодо Франції в цілому: ми відчуваємо підтримку Плану дій щодо членства в НАТО. Я хотів би чути конкретику, коли це може бути, але це залежить не тільки від Франції, хоча вона грає велику роль у вирішенні цього питання. У червні буде саміт НАТО, і там ми обов'язково будемо чути, чи є такий сигнал і від яких конкретно країн», — зазначив український лідер.

Про пропозицію Байдена зустрітися з Путіним

«Я вважаю, що це правильно. Це дуже вчасно. У будь-якому питанні, коли є такий діалог… як-то кажуть «гармати мовчать». Це могло б розв'язати деякі питання. Тому що коли такі великі держави не розмовляють ㅡ страждають інші. І ми це розуміємо» — сказав Зеленський.

Водночас він заявив, що якщо лідери США і РФ під час зустрічі будуть піднімати питання України без України, то таке обговорення не буде «правильним».

«Якщо вони будуть підіймати питання України ㅡ я впевнений, що таке питання може бути актуальним, ㅡ мені здається, що питання навіть не у справедливості…. Мені здається, що це не так предметно, якщо вони обговорюватимуть питання України без нас. Воно не буде предметне, правильне і це ще раз буде показувати, що великі країни за розміром… їм здається, що все навколо них… але мені здається, що світ набагато більший», — сказав президент України.