Зеленський розповів про фінансову допомогу бізнесу, який постраждав від карантину

Президент України Володимир Зеленський заявив, що найближчим часом до Верховної Ради внесуть законопроєкти про фінансову підтримку підприємців, чия діяльність через «карантин вихідного дня» потрапляє під закриття.

Про це він заявив у своєму відеозверненні у Facebook.

Так, фізичні особи-підприємці та наймані працівники, які працюють у заборонених під час «карантину вихідного дня» сферах, зможуть отримати допомогу у 8 тисяч грн. За розрахунками влади, виплати за цією програмою зможуть отримати 1,2 млн громадян, а витратять на це майже 10 млрд грн.

«Щоб отримати допомогу, потрібно зайти в додаток «Дія», ввести дані та номер банківської картки. Далі дані перевіряються й максимум за декілька днів 8 тисяч грн приходять вам на картку», — сказав Зеленський.

Інша програма передбачає, що суб'єкти господарювання можуть отримати одноразову матеріальну допомогу для збереження робочих місць. Наприклад, якщо ви власник кав'ярні і не закрили свій заклад, але через карантин відправили деяких працівників у вимушену відпустку, то ви можете отримати допомогу для виплати таким працівникам.

«Це буде сума, пропорційна часу простою, у розмірі до 8 тисяч грн на одного працівника», — зазначив глава держави.

За третьою програмою підприємства, які не працюють під час карантинних обмежень, можуть отримати компенсацію витрат на сплату ЄСВ за найманих працівників. На це, зі слів Зеленського, витратять майже 1,5 млрд грн для 120 тисяч юридичних осіб.

Ще одна програма передбачає погашення податкового боргу майже 4 млн громадян, які мають податковий борг до 3 060 грн.

П'ята програма стосується податкових канікул. 200 тисяч ФОПів 1-ї групи через посилення карантину звільнять від сплати всіх податків, зокрема ЄСВ.

«Ми дуже сподіваємося на підтримку Верховною Радою всіх вищевказаних важливих кроків», - наголосив президент.

Він також закликав громадян підтримувати улюблені кафе і ресторани, замовляючи у них доставку їжі.

«Розкажіть в соціальних мережах про місця, де вам завжди смачно і де можна замовити доставку, підтримавши їх таким чином. І сьогодні, і на вихідних », - додав Зеленський.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України ввів з 14 по 30 листопада 2020 року «карантин вихідного дня», а також підтримав перехід до загальнодержавного карантину з обмеженнями, які відповідають «помаранчевому» рівню епідеміологічної небезпеки.