Міністра агрополітики Сольського підозрюють у незаконному заволодінні землями на Сумщині

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили схему незаконного заволодіння державними землями у Сумській області, якою керував ексголова аграрного комітету Верховної Ради України та чинний міністр аграрної політики Микола Сольський.

Про це повідомили в НАБУ та САП.

За даними правоохоронців, злочинна група у складі чинного міністра і топчиновників Держгеокадастру незаконно заволоділа 2,5 тисячі га землі у Сумській області. Правоохоронці не розголошують ім’я очільника схеми, однак джерела «Суспільного» повідомили, що йдеться про міністра аграрної політики Миколу Сольського.

Для реалізації схеми у 2017 році власник низки сільськогосподарських компаній, який згодом став народним депутатом та очолив профільний комітет у Верховній Раді, разом зі змовниками спочатку забезпечив знищення документів, на підставі яких держпідприємства мали право постійного користування землею.

Згодом, цю землю включили до переліку на аукціон з права оренди, однак жодних торгів так і не провели. Пізніше її передали у приватну власність. При цьому майно передавали наперед визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безплатну ділянку.

Таким чином, внаслідок злочинної схеми у 2017-2021 роках зловмисники заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн.

Окрім того, фігуранти здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, однак правоохоронці змогли запобігти цьому, а на землі наклали арешт.

За цими фактами чинному міністру вручили підозру відразу в привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом у великих розмірах під час воєнного стану — ч. 5 статті 191 Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 12 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Наразі правоохоронці вручають підозру й іншим учасникам схеми.