Зеленський та Шефір причетні до виведення активів із ліквідованого «Брокбізнесбанку» - «Схеми»

Президент Володимир Зеленський і його перший помічник Сергій Шефір у 2014 році пішли на процедуру взаємозаліку - компенсації депозитів у «Брокбізнесбанку» олігарха-втікача Сергія Курченка в обмін на заставне майно. Це призвело до нестачі грошей для компенсації втрачених депозитів для інших вкладників.

Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Схеми».

У «Брокбізнесбанку» Зеленський та Шефір відкрили доларові депозити ще у 2010 році до того, як банк придбав Курченко. У нинішнього президента були понад 300 тисяч доларів на депозиті, в його нинішнього помічника - понад 400 тисяч доларів.

У 2014 році, після Революції Гідності та втечі оточення Віктора Януковича, банк почав зазнавати труднощів. Зрештою улітку того року розпочалася процедура його ліквідації. За процедурою, для вкладників Фонд гарантування вкладів виплачує мінімальні 200 тисяч гривень, а решту - після розпродання заставного майна банку.

А втім, під час «банкопаду» 2014 року в банках почали реалізовуватися схеми, які унеможливлювали реалізацію заставного майна. Одна з них - взаємозалік: боржник знаходить вкладників із приблизно такою ж сумою депозиту, як і його борг, і передає їм заставне майно як компенсацію. А потім через суд знімають обтяження з майна.

З одного боку, боржник позбувається «проблемного» заставного майна. З іншого - вкладники частково відшкодовують втрачені депозити (хай і не повністю). Але Фонд гарантування вкладів позбавляється можливості отримати гроші для виплати компенсацій іншим вкладникам. Тому взаємозалік після ліквідації банку вважається незаконною процедурою.

За даними «Схем», Зеленський і Шефір тричі пішли на взаємозалік уже після ліквідації «Брокбізнесбанку».

У вересні 2014 року Зеленський був серед учасників угод про взаємозалік із товариством «Подільський господар», яке на той момент заборгувало банку понад шість мільйонів гривень. Товариство відступило нинішньому президенту права вимоги на понад 202 тисячі гривень.

«Брокбізнесбанк» (у якому вже була тимчасова адміністрація) оскаржив угоди і зміг добитися лише часткової компенсації за заставне майно «Подільського господаря» - на 27 мільйонів гривень, хоча під час передання в заставу його оцінна вартість була вдесятеро більшою.

Ще дві спроби стосувалася комплексу приміщень на вулиці Ушинського в Києві та майна підприємства «Чинбар» на Куренівці. В останньому випадку Зеленський відступив право на 218 тисяч гривень депозиту, а Шефір - на всі 423 тисячі доларів. Обидва взаємозаліки, однак, були скасовані у Вищому господарському суді.

Сергій Шефір у коментарі «Схемам» заявив, що юридичними питаннями щодо депозиту в «Брокбізнесбанку» займався тоді не він, а хтось інший. Він також заявив, що в результаті цієї процедури нічого так і не отримав. Офіс президента і прессекретар Володимира Зеленського за три тижні не відповіли журналістам «Схем».