Зеленський утворив Консультативну раду для відстоювання прав людей, які захищали Україну

Президент України Володимир Зеленський утворив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України.

Відповідний указ №93/2021 президент підписав 12 бередня, передає пресслужба глави держави.

«Рішення про створення цього дорадчого органу було ухвалено Володимиром Зеленським з урахуванням соціального напруження та запиту суспільства на доступ до справедливості й об’єктивного розгляду кримінальних проваджень і судових рішень у справах захисників України», - йдеться у повідомленні.

З проханням про створення Консультативної ради при Офісі президента звернулися правозахисники спільно з депутатами Верховної Ради.

Як зазначила голова Консультативної ради Альона Вербицька, орган створили для відстоювання прав людей, які захищали нашу державу.

Вона пояснила, що з початку російської збройної агресії боронити Україну пішли тисячі добровольців, але деякі з них стали жертвами недосконалого українського законодавства – сотні добровольців опинилися за ґратами та були засуджені за військові злочини за законами мирного часу.

За її словами, нині відомі приклади судових розглядів, коли за виконання службових обов’язків особу намагалися засудити на понад 10 років ув’язнення.

«Європейська правова держава – це насамперед держава, у якій панує верховенство права та рівність усіх перед законом. Так сталося, що тривалий час з початку збройної агресії на сході України, анексії Криму не були враховані деякі обставини й не ухвалені відповідні закони, які надавали б можливість захистити права військовослужбовців та добровольців, які брали участь у захисті України», – зазначила Вербицька.

Також вона зауважила, що у таких справах є обставини, які потребують додаткового аналізу, більш глибокого вивчення, і саме для цього створюється Консультативна рада.

«Такі справи потрібно додатково аналізувати, звертати увагу на ті моменти, які не були враховані під час попереднього розгляду та ухвалення судового рішення», – додала вона.

Як зазначається, до складу Консультативної ради входитимуть народні депутати України, представники органів виконавчої влади, оборонних відомств, правозахисники та громадські діячі. Крім того, буде можливість залучати також урядові та неурядові організації, зокрема міжнародні, для отримання допомоги та консультацій.

«Робота Ради дасть змогу налагодити дієву комунікацію громадянського суспільства з низкою державних органів влади, що позначиться на результативності та ефективності, адже всі питання розглядатимуться та обговорюватимуться за одним столом, а не через численні письмові запити та довгоочікувані відповіді, як це відбувалося раніше», - додали в Офісі президента.