До Дніпра евакуювали двох кам’яних баб з Донеччини віком понад 800 років

Двох половецьких кам'яних баб віком 800 років, урятованих військовими й волонтерами з Донеччини, перевезли до Дніпра. Одна статуя чоловіча, а інша — жіноча.

Про це повідомляє «Суспільне».

Тимчасовим «прихистком» для скульптур на час війни стане Дніпропетровський національний історичний музей, а по завершенню бойових дій половецьких баб обіцяють повернути на їхню малу батьківщину — на Донеччину.

У Дніпрі скульптури планують не тільки зберігати, а й дослідити, розповів виконувач обов’язків музею Олександр Старік.

«Будуть замірятися та фіксуватися елементи, які на них зображені. Кожна із цих статуй є унікальною. Деякі дослідники кажуть, що кожна така статуя зображує конкретну людину», — зазначив керівник музею.

За його словами, такі статуї вже майже неможливо побачити в місцях, де їх установлювали. Найчастіше вони зберігаються у музеях і приватних колекціях. Проте часом їх усе ще знаходять у полях, практично у зруйнованому стані.

«Якщо раніше, ще у XIX столітті, їх було буквально тисячі, то зараз кожна така статуя займає окреме місце в системі пам’яток степу», — наголосив Старік.

Як розповів керівник музею, скульптури, привезені до Дніпра, — в поганому стані: окрім того, що вони отримали пошкодження від обстрілів та уламків, вони ще раніше були вмуровані в землю біля музею, тож мають залишки бетону.

Зі сторінки музею відомо, що половецьких баб із зони бойових дій врятували військові 231-го Окремого батальйону та 128-й бригади ТрО, а також волонтери Григорій Дем'янов та Юрій Фанигін за підтримки різних організацій.

«Це дійсно подвиг людей, які рятують спадщину. Ми маємо їм вклонитися. Зараз ми розуміємо, які у нас пріоритети, і порятунок спадщини займає теж дуже важливе місце», — наголосив Старік.

Відомо, що ці дві намогильні кам’яні статуї половців виготовлені з крупнозернистого сірого пісковику. Вони символізували предків і розміщувалися в спеціально споруджених для них святилищах. Їх зводили зазвичай на вершинах високих курганів або пагорбів.

Найчисельніша колекція кам’яних скульптур зберігається у Дніпрі — приблизно 70 екземплярів. У Харкові налічується 26 скульптур.

Вони є культурними цінностями археологічного й історичного характеру та включені до складу державної частини Музейного фонду України.