Зеленський вніс до Ради законопроект про великий Державний герб України

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про великий Державний герб України і закликав народних депутатів розглянути його позачергово.

Про це глава держави сказав під час виступу на урочистому засіданні парламенту з нагоди 25-ї річниці Конституції України, передає Офіс президента.

«28 червня 1996 року поява Конституції України ознаменувала низку важливих речей. Українська мова отримала статус єдиної державної, а гривня – статус національної валюти. На найвищому законодавчому рівні були закріплені державні символи: синьо-жовтий прапор, тризуб та гімн "Ще не вмерла України"», – сказав президент.

Проте він зауважив, що протягом 25 років залишається невирішеним одне питання - це не затверджений єдиний державний символ, який прямо передбачений Конституцією, – великий герб України.

«За ці роки було багато різних конкурсів, суперечок, сварок, думок і різних бачень. Це нормально, це демократія. Я гадаю, що у рік 30-ліття незалежності і 25-ліття Конституції потрібно в цьому питанні нарешті поставити крапку. А тому, відповідно до статті 93 Конституції України, вношу на розгляд Верховної Ради проект закону про великий Державний герб України і визначаю його як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою», – наголосив Зеленський.

За його словами, доповідатиме про законопро'кт під час його розгляду на пленарному засіданні парламенту перший президент України Леонід Кравчук.

Зеленський також подякував всім депутатам фракцій, які долучилися до цього важливого процесу.

Крім того, він  повідомив, що в результаті домовленостей між Україною та Швецією Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика, яку називають першою писемною Конституцією Європи.

«Одна вже зранку виставлена у фойє Верховної Ради. Друга буде знаходитися в Офісі президента. Третя – в Конституційному суді України. Після його оновлення та перезавантаження», – сказав глава держави.

За його словами, до 30-річчя незалежності до України привезуть оригінал Конституції гетьмана Пилипа Орлика, який разом з булавою всі охочі зможуть побачити у Софійському соборі.