Ситуація на фронті загострилась: окупанти просунулися на деяких напрямках - Сирський

Армія рф намагається захопити стратегічну ініціативу та прорвати лінію фронту, тому зосередила основні зусилля на декількох напрямках, створивши значну перевагу в силах та засобах. Водночас українські війська змогли покращити положення в деяких районах.

 Про це повідомив у Telegram-каналі головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. 

За його словами, цього тижня важкі бої тривали по всій лінії фронту. Обстановка «динамічно змінювалась» — на деяких напрямках ворог мав тактичний успіх, а на деяких вдалося покращити тактичне положення українських військ.

«Окремі позиції переходять “з рук в руки” кілька разів протягом доби, що породжує неоднозначне розуміння ситуації», — наголосив головнокомандувач.

Ситуація за напрямками 

На Луганщині армія рф намагається скористатися своєю перевагою у повітрі, ракетах та кількості артилерійських боєприпасів. Головним завданням для себе ставить вийти на адміністративну межу Луганської області. 

Основні напрямки зосередження зусиль ворога на Куп’янському напрямку — села Стельмахівка та Берестове. Там окупанти мали частковий успіх, але підрозділи Сил оборони зупинили їх. Також ворог продовжує наступ на село Терни на Лиманському напрямку, намагається витіснити українських захисників за річку Чорний Жеребець — успіху не має.

На Сіверському напрямку противник наступає в районі Білогорівки та Роздолівки, намагається прорватися і блокувати Сіверськ, щоб створити умови для продовження наступу на Слов’янськ. Як зауважив Сирський, успіхів рф не має —  просування окупантів на цьому напрямку зупинене.

На Краматорському напрямку найгарячішими точками залишаються Іванівське та Часів Яр. Також противник намагається повернути під свій контроль Кліщіївку та вийти на рубіж по каналу «Сіверський Донець — Донбас».

Найскладніша ситуація на Покровському та Курахівському напрямках, де продовжуються запеклі бої, передає головнокомандувач. Противник на цих напрямках залучив до чотирьох бригад, намагається розвинути наступ західніше від Авдіївки та Мар’їнки, пробиваючись до Покровська та Курахового. 

«Підрозділи Сил оборони, зберігаючи життя та здоров’я наших захисників, перемістились на нові рубежі західніше Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки», — розповів Сирський. 

Загалом на цих напрямках противник досяг певних тактичних успіхів, але оперативної переваги отримати не зміг. Українські війська завдають «максимальних втрат» армії рф в особовому складі та військовій техніці. 

Окрім того, для посилення оборони на цих напрямках, заміни підрозділів, що зазнали втрат, здійснюється переміщення бригад, які відновили боєздатність.

Все ще напружена обстановка на півдні, в Запорізькій та Херсонській областях. На Новопавлівському напрямку противник намагається наступати в районі Старомайорського, на Оріхівському — в районах Роботиного та Вербового, на Херсонському — сподівається вибити українські війська з Кринок. 

«Успіху не має на жодному з напрямків. Більше того, на Херсонському напрямку нашим підрозділам вдалося просунутися в районі Велетенського та встановити контроль над островом Нестрига», — доповів головнокомандувач.

Також, Сили оборони покращили тактичне положення в районі Синьківки (Куп’янський напрямок) та Серебрянського лісництва (Лиманський напрямок).

На півночі росіяни продовжують обстрілювати прикордонні населені пункти Сумської та Чернігівської областей, веде диверсійно-розвідувальну діяльність. За словами командувача, ознак безпосередньої підготовки противника до наступальних дій на півночі немає. 

«Разом з тим, відстежуємо нарощування чисельності та перегрупування військ противника на Харківському напрямку», — зазначив Сирський.

Він додав, що на найбільш загрозливих напрямках українські війська посилили артилерійськими та танковими підрозділами.

Ротація та підготовка

Сирський наголосив, що триває ротація військових частин для організації відпочинку особового складу та відновлення боєздатності наших військових частин.

Також відбувається підготовка особового складу у навчальних центрах. Як зауважив головнокомандувач, основний акцент робиться на якість та майстерність у володінні зброєю. 

Продовжуються роботи з фортифікаційного обладнання оборонних рубежів та позицій. Окрім того, ведеться робота з партнерами щодо якнайшвидшого отримання засобів ураження, озброєння та військової техніки.