Журналісти підтвердили, що Коломойський з 2012 року перерахував офшорним компаніям Зеленського 40 млн доларів

Журналісти частково підтвердили, що офшорні фірми Володимира Зеленського та його оточення з 2012 року отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов'язаних з українським олігархом Ігорем Коломойським.

Про це розповіли у фільмі проєкту «Слідство.Інфо» про розслідування Pandora Papers.

Йдеться про інформацію про те, що приблизно 40 мільйонів доларів із «ПриватБанку» нібито вивели на рахунки «Кварталу 95». Про це в березні 2019 року заявив тодішній депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар'єв.

Отримані журналістами документи підтверджують, що у 2012 році «кварталівці» зареєстрували понад десяток офшорних фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. Серед їхніх власників, окрім Зеленського, були Сергій та Борис Шефіри та ще одного «кварталівця» - сценариста та режисера продуктів студії Андрія Яковлева.

Номінальним власником центру цієї мережі виступала компанія, власником якої на той час був нинішній очільник Служби безпеки України Іван Баканов. Саме він підписав так звану «трастову декларацію» - документ, який фіксує відносини між номінальним та реальним власником компанії.

Як з’ясували журналісти із документів Pandora Papers, 40 мільйонів доларів компанії Коломойського формально сплатили як внесок до статутного капіталу.

Водночас фірми олігарха, які ймовірно перераховували кошти «кварталівцям», підозрюють у відмиванні мільярдів із «ПриватБанку», співвласником якого раніше був Ігор Коломойський.

Крім того, за даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «ПриватБанку» — ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони. Нові документи засвідчують, що принаймні одна з компаній очільників «95 кварталу» мала рахунок у цьому банку. Тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням «брудних» грошей.

Журналісти «Слідства.Інфо» намагалися отримати коментарі від усіх фігурантів цієї історії. Відповів лише продюсер та сценарист «Кварталу 95» Борис Шефір. 

На запитання про те, навіщо «Кварталу 95» офшори, він відповів: «Це ви запитайте наших законотворців, які створили таку ситуацію, що бізнес постійно під загрозою бандитів, які приходять до влади. У той час це було дуже важливо — захистити свої інтереси».

Шефір також додав, що вже почав закривати офшорну частину бізнесу. У самого Зеленського журналістам повідомили, що «відповіді не буде».

Pandora Papers - це колаборація журналістів-розслідувачів, яка вивчає інформацію про 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу, митців та вбивць. До об'єднання входять понад 600 журналістів зі 117 країн світу.

Протягом року вони досліджували 11,9 мільйона конфіденційних файлів — це найбільший за всю історію витік конфіденційних документів. До роботи над цими файлами долучилися й українські журналісти з проєкту «Слідство.Інфо».