Знайдений архів УПА виклали онлайн

Центр досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху оцифрував і виклав у вільний доступ 320 документів підпільників. Архив був знайдений та викопаний у 2009 році у лісі на Львівщині.

«Центру досліджень визвольного руху вдалося домовитися про копіювання. Відтак весь архів тепер оприлюднено онлайн. Нашою місією є робити минуле доступним, тож імена повстанців, персональні історії депортації, документація УПА дійшли таки до українців, хоч і через 70 років», — говорить директорка центру Анна Олійник.

Зазначається, що  архів закопали восени 1950 року у металевому молочному бідоні поблизу села Лапаївка Львівської області. Так повстанці сподівалися врятувати свідчення про їхню боротьбу.

«Лапаївський архів є унікальною знахідкою для науковців та громадськості. Знайдений масив включає, до прикладу, поради для підпільної друкарні, описи вибухівки, інструкція про ведення фінансів, поіменні списки загиблих повстанців з біографіями та описами обставин загибелі. Ми припускаємо, що архів збирали для Проводу ОУН, ймовірно, частина з документів призначалася для генерала Романа Шухевича, головного командира УПА», - пояснює історик та член Центру Руслан Забілий.

До онлайн-збірки увійшли:

  • документи СБ ОУН: інструкції, протоколи допитів;
  • тексти підполковника УПА Степана Фрасуляка — «Хмеля», який керував підготовкою повстанців;
  • звіти підпілля з Волині, Львівщини, Дрогобиччини, Рівненщини, Станіславщини, Тернопільщини;
  • вишкільні матеріали, інструкції, листівки;
  • накази про присвоєння звань воякам УПА;
  • списки загиблих у боротьбі з більшовиками, некрологи.

Також архів містить поіменний список вивезених у Сибір дітей, юнаків і старих людей. Повстанці описали жорстоку процедуру вивезення людей більшовиками та зібрали статистичні дані про депортації в одному з районів.