Звільнені з полону кораблі ВМС зайшли в український порт

Катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу", торік захоплені Росією, зайшли в український порт Очаків. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

"Передані захоплені торік Росією українські кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та "Яни Капу" прийшли у порт Очаків. Їх супроводжували буксири "Титан", "Гайдамака" та пошуково-рятувальний корабель "Сапфір", які ще 16 листопада вийшли з портів Одеси, Чорноморська та Южного", - йдеться у повідомленні.

За словами командувача ВМС ЗС України адмірала Ігоря Воронченка, є інформація про те, що росіяни на цих захоплених кораблях демонтували деякі засоби зв’язку та навігаційне обладнання.

"Будуть проведені слідчі дії Державним бюро розслідування, військовою прокуратурою, після чого ми матимемо повну картину щодо стану переданих кораблів. Це дасть змогу передати інформацію для надання правової оцінки діям Російської Федерації до українських і міжнародних судових інстанцій", ‒ зазначив Воронченко.

На повернення кораблів біля причальної стінки чекали їхні екіпажі, звільнені з російського полону у вересні цього року.

Нагадаємо, 18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря було розпочато процес повернення захоплених у Керченській протоці українських кораблів. Їх передача відбулася в нейтральних водах.