Huawei опублікувала звіт «Інтелектуальний світ 2030», у якому дослідила тенденції найближчого майбутнього

Компанія Huawei спільно з партнерами галузі провела форум Intelligent World 2030. Девід Ван (David Wang), виконавчий директор та президент підрозділу продуктів і рішень у галузі ІКТ Huawei, презентував звіт «Інтелектуальний світ 2030». Уперше компанія застосувала кількісні та якісні методи, щоб детально описати інтелектуальний світ наступного десятиріччя та передбачити майбутні тенденції. У цьому компанія вбачає спосіб допомогти галузям відкрити нові цінності та можливості.

У звіті описано вісім міждисциплінарних напрямів і пояснюється, як технології ІКТ можуть вирішувати нагальні проблеми та завдання людства, які можливості чекають на окремих осіб та цілі організації. На галузевому рівні звіт досліджує майбутні технології та напрями розвитку мереж зв’язку, обчислень, цифрової енергетики й інтелектуальних автомобільних рішень.

Девід Ван презентує звіт «Інтелектуальний світ 2030»

Огляд звіту

Перспективи інтелектуального світу в 2030 році. У 2030 році ми житимемо у кращому світі, де зросте обсяг продуктів харчування, житлові площі будуть просторішими, використовуватиметься відновлювана енергія й цифрові послуги, зникнуть затори на дорогах. Ми зможемо відмовитися від одноманітної і небезпечної роботи. Її виконуватимуть машини. А ми матимемо надійний доступ до цифрових сервісів. Щоб досягти цього, ми повинні досліджувати й розвивати вісім напрямів, серед яких сфера охорони здоров’я, продукти харчування, житловий простір і транспорт.

У 2030 році ми матимемо змогу виявляти потенційні проблеми у сфері охорони здоров’я шляхом обчислення і моделювання медичних даних, зміщуючи фокус із лікування на попередження хвороб. Точні медичні рішення на основі інтернету речей (IoT) та штучного інтелекту (AI) стануть реальністю.

У 2030 році вертикальне сільське господарство, якого не торкнуться зміни клімату, буде застосовано значною мірою для забезпечення людей екологічними продуктами харчування. 3D-друк дозволить створювати штучне м’ясо для задоволення харчових потреб.

Наші будинки та офіси стануть низьковуглецевими. IoT-технології нового покоління створюватимуть адаптивні домашні простори, які відповідатимуть потребам користувачів.

Нові транспортні засоби на відновлюваній енергії стануть мобільним «третім простором». Нові літаки підвищать ефективність сервісів екстреної допомоги, дозволять зменшити витрати на медичні матеріали та змінять спосіб пересування.

Окрім сфери охорони здоров’я, продуктів харчування, житлових приміщень та транспорту, Huawei досліджуватиме майбутнє міст, підприємств, цифрової довіри. Ми з нетерпінням чекаємо на співпрацю, щоб разом дослідити безмежні можливості у 2030 році.

Мережа зв’язку в 2030 році. Протягом наступного десятиріччя об’єкти та межі мережевого підключення розширюватимуться. До 2030 року такі технології, як XR, інтерактивний 3D-дисплей Naked Eye, цифровий дотик та запах продовжуватимуть розвиватися. «Цифровий зір, дотик та запах» створюватимуть імерсивний досвід завдяки мережам нового покоління. Мережі еволюціонуватимуть від підключення мільярдів людей до підключення сотень мільярдів предметів. Тому розробка мереж фокусуватиметься не на когнітивних здібностях людини, а на когнітивних технологіях машин. Ми побачимо появу багаторівневої обчислювальної інфраструктури для сотень мільярдів предметів та масивів даних, а також обчислюваних мереж, що забезпечуватимуть підключення. Окрім того, чотири мережеві сценарії майбутнього поступово стануть реальністю. Це мережі, що забезпечують зручний користувацький досвід у будинках, офісах, для транспортних засобів і супутникового широкосмугового інтернету, обчислювальні мережі.

Як важливий елемент інтелектуального світу мережа зв’язку у 2030 році еволюціонує у кубічну широкосмугову мережу. Вона забезпечуватиме детермінований досвід, підтримуватиме базу даних типу AI-Native, HCS, безпечні, чисті та низьковуглецеві мережі. Huawei очікує, що до 2030 року загальна кількість світових підключень сягатиме 200 млрд. Водночас доступ до корпоративної мережі, домашній широкосмуговий доступ та приватний бездротовий доступ досягнуть швидкості у 10 Гбіт/с, що ознаменує еру 10-гігабітного підключення.

Обчислення 2030. До 2030 року цифровий та фізичний світи вже зустрінуться, що дозволить людям і машинам взаємодіяти сенсорно й емоційно. Штучний інтелект стане повсюдним та допоможе розширити межі можливостей людини. Його робота в мікроскопах і телескопах сприятиме ліпшому розумінню світу навколо нас, від найдрібніших кварків до наймасштабніших космологічних явищ. Галузі, які вже активно застосовують цифрові технології, стануть ще інтелектуальнішими завдяки штучному інтелекту. Енергоефективність обчислень різко зросте, і це наблизить нас до обчислень із нульовим викидом вуглецю. Цифрові технології можуть стати інструментом для досягнення спільної мети — вуглецевої нейтральності.

Обчислювальна техніка наближається до своїх фізичних меж. Відтак необхідні інновації у програмному забезпеченні, архітектурі, системах. Проте всі гравці галузі мають ще важливіші завдання: спільне дослідження нової основи для обчислень, подолання фізичних обмежень напівпровідників, перетворення обчислень на екологічніші, безпечніші й інтелектуальніші. За прогнозами Huawei, до 2030 року людство вступить в еру йотабайтних даних, коли обчислення загального призначення збільшаться вдесятеро, а обчислювальна здатність штучного інтелекту — в 500 разів.

Цифрові потужності 2030. У наступному десятиріччі людство увійде у цифрову еру, прагнучи низьковуглецевого розвитку, електрифікації та інтелектуальної трансформації. Поновлювані джерела енергії, такі як фотовольтаїка та вітер, поступово замінять викопне паливо. Енергетична електроніка й цифрові технології максимально зблизяться, аби впровадити принцип «біти керують ватами» у всій енергетичній системі, а також реалізувати розумні додатки в «енергетичній хмарі». За прогнозами Huawei, до 2030 року сонячна енергія стане одним із основних джерел енергії, а частка відновлюваних джерел у світовому виробництві електроенергії становитиме 50%. Очікується, що частка електрики в кінцевому енергоспоживанні перевищить 30%, частка електромобілів у співвідношенні до всіх проданих нових автомобілів перевищить 50%, а поновлювані джерела енергії забезпечуватимуть 80% цифрової інфраструктури.

Розумні автомобілі 2030. Протягом наступного десятиріччя електрифікацію та інтелект буде не спинити, і, як наслідок, ІКТ-технології об’єднаються з автомобільною промисловістю. Розвиватимуться інтелектуальні водіння, простори, послуги, операції. Huawei сподівається використовувати власні ІКТ-технології, аби сприяти розвитку інтелектуальної автомобільної промисловості та допомогти автовиробникам створювати досконаліші транспортні засоби.

Кінцевою метою інтелектуального водіння є використання таких технологій, як автономне водіння, що здатне знизити кількість аварій на дорогах, а також забезпечити ефективність водіння та гарантувати якнайліпші враження від поїздок. Досі інтелектуальне водіння обмежувалося «закритими» дорогами, такими як високошвидкісні автобани та дороги в кампусах, але поступово воно буде все більше застосовуватися на шляхах загального користування — наприклад, у містах. Транспортні засоби стануть новим інтелектуальним простором. Такі технології, як штучний інтелект, біометричне розпізнавання, автомобільні оптичні датчики та доповнена й віртуальна реальності, забезпечуватимуть реалізацію нових функцій. Розумні автомобілі перетворяться з гнучкого мобільного простору на інтелектуальний житловий простір, який об’єднує віртуальний та фізичний світи.

За прогнозами Huawei, до 2030 року в Китаї на автономні транспортні засоби припадатиме 20% від проданих нових автомобілів. Частка електромобілів становитиме понад 50% проданих нових автомобілів. Вони матимуть обчислювальну потужність у понад 5 000 трильйонів операцій на секунду (5 000 TOPS), а швидкість передачі даних одним каналом перевищить 100 Гбіт/с.

«30 років тому ми вирішили вдосконалити якість життя завдяки комунікаціям. 10 років тому ми вирішили поєднати всі куточки світу, щоб побудувати кращий, підключений світ. Тепер наше бачення й місія — донести цифрові технології до кожної людини, оселі та організації для повністю підключеного інтелектуального світу. Ми щиро віримо, що видатний інтелектуальний світ щомиті наближається», — зазначив Девід Ван.

За останні три роки Huawei долучила до поглиблених обговорень понад 1 000 вчених, користувачів і партнерів галузі. Компанія організувала більш ніж 2 000 конференцій та застосувала дані уповноважених організацій, таких як Організація Об’єднаних Націй, Всесвітній економічний форум та Всесвітня організація охорони здоров’я. Huawei надихнулася науковими виданнями, зокрема Nature та IEEE, а також отримала досвід галузевих асоціацій, консалтингових фірм та експертів Huawei й інших компаній. Результатом праці Huawei став звіт «Інтелектуальний світ 2030», який охопив аналіз тенденцій розвитку інформаційно-комунікаційних технологій для наступного десятиріччя.

Для виступу на форумі Intelligent World 2030 були запрошені відомий футурист Стівен Джонсон (Steven Johnson), засновник та ротаційний директор Всесвітньої асоціації електромобілів Чень Цінцюань (Chen Qingquan), співпрезидент глобального комітету управління Roland Berg Дені Депу (Denis Depoux), віцепрезидент Китайської академії інформаційно-комунікаційних технологій (CAICT) Ван Чжицінь (Wang Zhiqin) та інші.

Учасники форуму обмінялися поглядами щодо інтелектуального світу та обговорили, як ІКТ стимулюватимуть соціально-економічний розвиток. За словами футуриста й письменника Стівена Джонсона, ми вступаємо в еру стрімкого зростання. Наступні десятиріччя стануть золотою добою співпраці людського та машинного інтелекту, завдяки алгоритмам зросте рівень інтелектуальних здібностей людини.

Форум Intelligent World 2030 — перша подія, під час якої Huawei систематично виклала дослідження та ідеї про наступне десятиріччя. Цей обмін знаннями стане надзвичайним внеском для соціального розвитку, особливо для цифрової трансформації та економіки.

Уява визначатиме, як далеко ми зайдемо у майбутньому, а наші дії визначать, як швидко ми досягнемо цього майбутнього. Найкращий спосіб передбачити майбутнє — створити його. На шляху до інтелектуального майбутнього на нас чекає ще багато викликів.

«Ми вважаємо, що найбільша мудрість криється у спільних ідеях. Мрії є головним рушієм соціального прогресу. Ми закликаємо до співпраці, щоб створити кращий інтелектуальний світ протягом наступного десятиріччя», — зазначив Девід Ван, завершуючи промову.

За додатковою інформацію перейдіть за посиланням https://www.huawei.com/en/giv.

Про компанію Huawei

Huawei є провідним світовим постачальником інфраструктури інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ), а також інтелектуальних пристроїв. Створюючи інтегровані рішення в чотирьох основних областях (телекомунікаційні мережі, ІТ, «розумні» пристрої і хмарні сервіси), ми прагнемо відкрити цифровий світ, в якому все є інтелектуальним і взаємопов'язаним, для кожної людини, оселі та організації.

Комплексний портфель продуктів, рішень і послуг Huawei є конкурентоспроможним і безпечним. Завдяки відкритій співпраці з партнерами з екосистем ми створюємо довгострокову цінність для наших клієнтів, прагнемо розширювати можливості людей, збагачувати особисте життя і сприяємо впровадженню інновацій в організаціях усіх форм і розмірів.

Компанія Huawei заснована в 1987 році. Це приватна компанія, яка повністю належить її співробітникам.

Інновації Huawei спрямовані на задоволення потреб клієнтів. Компанія вкладає значні кошти в фундаментальні дослідження, концентруючись на технологічних проривах, які просувають світ уперед. У компанії працюють понад 197 000 співробітників у більш ніж 170 країнах і регіонах, які обслуговують більш ніж 3 мільярди людей в усьому світі.

В Україні компанія Huawei здійснює свою діяльність з 2000 року. Стратегія соціальної відповідальності ХУАВЕЙ УКРАЇНА охоплює чотири напрями: освіта, охорона здоров’я, захист довкілля, розвиток.

Дізнайтеся більше на сайті: https://www.huawei.com/ua/.

Читайте новини компанії в офіційних джерелах

Huawei Ukraine: https://www.huawei.com/ua/

Huawei Consumer Ukraine: https://consumer.huawei.com/ua/

Huawei Enterprise Ukraine: https://e.huawei.com/ua/

Huawei FusionSolar Ukraine: https://solar.huawei.com/ua

Huawei Global: http://www.huawei.com

Facebook

Huawei Ukraine https://www.facebook.com/huaweiukraine

Huawei Mobile UA https://www.facebook.com/HuaweimobileUA/

Huawei Enterprise https://www.facebook.com/HuaweiEnterprise

Huawei Global https://www.facebook.com/huawei/

Telegram

Huawei UA https://t.me/Huawei_Ukraine

Twitter

https://twitter.com/huawei_ukraine

Twitter Huawei FusionSolar: https://twitter.com/HuaweiSolar

Linkedin: https://www.linkedin.com/showcase/huawei-fusionsolar

Контакти

Аліна Севастюк, менеджер зі зв’язків із громадськістю ХУАВЕЙ УКРАЇНА (корпоративний PR), sevastiuk.alina@huawei.com, +380 95 462-82-82

Олександра Терещук, спеціаліст зі зв’язків із громадськістю ХУАВЕЙ УКРАЇНА, tereshchuk.oleksandra@huawei.com, +380 96 340-66-22