Найбільша в світі сонячна станція для рибного господарства Tongwei продемонструвала на 5% більшу ефективність, ніж за результатами моделювання

З липня цього року в китайській провінції Шаньдун сонячна станція для рибного господарства Tongwei потужністю 300 МВт щодня забезпечує зеленою енергією тисячі домогосподарств. У минулому головними цікавинками регіону були мальовничі соляні поля і традиційне сільське господарство. Ефективність використання земельних та морських ресурсів була незначною, проте сонячні модулі поклали початок плідному розвитку місцевості.

Компанія Tongwei (Shenzhen) Co., Ltd. інвестувала в будівництво проєкту, що інтегрував рибне господарство й сонячну енергетику. Він охоплює площу в більш ніж 5,2 квадратних кілометрів і загальна встановлена потужність досягає 300 МВт. Щороку протягом 25-річного життєвого циклу сонячної станції до електромережі генеруватиметься близько 400 мільйонів кВт·год. Це найбільший в світі проєкт використання сонячної енергії для рибного господарства, який втілює концепцію «зверху — виробництво електроенергії; аквакультура — під поверхнею води».

Проєкт використовує рішення Huawei FusionSolar Smart PV, що дозволяє розвивати сучасні сільське господарство й рибальство та виробляти сонячну енергію. Окрім того, він перетворює безплідну пустелю на оазис із водою, таким чином отримуючи переваги від експлуатації непридатних земель.

Проєкти сонячних станцій для рибного господарства протягом тривалого часу стикалися з численними проблемами, адже складність їхньої реалізації з точки зору проєктування, будівництва й технічного обслуговування є значно вищою порівняно зі звичайними сонячними станціями. Це пов’язано з непростими умовами спорудження, адже йдеться про водні майданчики, а також обмеженнями щодо сумісності технологій всієї сонячної електростанції.

Як рішення Huawei FusionSolar Smart PV розв’язує ці питання порівняно з традиційними рішеннями?

Huawei підходить до проблеми комплексно й враховує особливості всієї системи. Завдяки таким провідним технологіям, як цифровізація та штучний інтелект, рішення Huawei гарантує більше переваг для споживачів: скорочення витрат, вища генерація, поліпшена надійність і менші витрати на експлуатацію та технічне обслуговування.

1. Більша кількість MPPT (складова інвертора, що відстежує точку максимальної потужності сонячних батарей) підвищує генерацію енергії більш ніж на 5%. Для масиву сонячних батарей потужністю 3,15 МВт традиційне централізоване рішення використовує один MPPT, тоді як рішення Huawei Smart PV використовує 144 MPPT. Більша кількість MPPT знижує вплив невідповідності у стрінгах, які викликані затіненням і неузгодженою орієнтацією, підвищуючи ефективність системи та забезпечуючи високий вихід енергії. Окрім того, SUN2000-175KTL працює в діапазоні напруги від 500 В до 1500 В. Нижча межа робочої напруги гарантує, що інвертори можуть запускатися раніше й відключатися пізніше, а це означає триваліший період генерування електроенергії і вироблення більше енергії щодня.

2. Запобігання деградації, що викликана потенціалом (PID-ефект), тобто уникання швидкої деградації сонячних модулів у середовищах з високою вологістю та високою температурою, а також забезпечення особистої безпеки. PID-ефект серйозно проявляється у вологому та жаркому середовищі, оскільки водяна пара, як правило, накопичується над поверхнею води та руйнує сонячні батареї, втрати енергії. Huawei застосовує розумний анти-PID модуль всередині інтелектуального контролера масиву (SACU). Анти-PID система підтримує позитивний потенціал між сонячними батареями і землею, завдяки чому ефективно запобігається PID-ефект. Порівняно з традиційним рішенням, генерація енергії може бути підвищена більш ніж на 2%. Також цей анти-PID модуль може обслуговувати і більші масиви сонячних батарей потужністю понад 5 МВт.

3. Спосіб комунікації MBUS, що дозволяє вчасно задовольнити вимоги щодо спорудження сонячних станцій. Сонячна станція для рибного господарства повинна працювати на воді, що пов'язано з високим рівнем складності та висуває високі технічні вимоги. До того ж, її розміщено на великий території, тому вся площа проєкту розподілена на 81 масив. Традиційний спосіб комунікації характеризується тривалим періодом прокладання кабелів, низькою надійністю передачі та поганою ремонтопридатністю, тому він не відповідає вимогам. На противагу цьому, рішення Huawei використовує MBUS – широкосмуговий зв'язок по силових кабельних лініях змінного струму (PLC), що дозволяє уникнути обмежень щодо кабелю RS485 і полегшити спорудження. До того ж, MBUS може поліпшити передачу на відстань 1000 м, яка стає швидшою, стабільнішою і надійнішою.

4. Ступінь захисту IP66 і численні обов’язкові випробування, що гарантує довгострокову надійність обладнання. Хоча традиційне централізоване рішення забезпечує певний захист, убезпечити обладнання від потрапляння пилу та водяної пари все ще складно. Щоб позбутися цієї проблеми, рішення Huawei FusionSolar Smart PV має ступінь захисту IP66. Повністю закрита конструкція ізолює відсіки живлення і кабельні відсіки, будучи повністю адаптованою до вологого середовища. Окрім того, надійність обладнання Huawei була всебічно перевірена під час більш ніж 1400 випробувань, включно з тестами на вплив зовнішніх чинників, високої температури та дощів, високої температури й підвищеної вологості, а також випробування на проникнення дрібних часточок води.

5. Інтелектуальна діагностика кривої I-V (вольт-амперних характеристик, що спрощує експлуатацію та технічне обслуговування. Традиційні інспекції сонячних станцій потребують багато часу і є неефективними. Під час ручного огляду, особливо якщо це здійснюється на воді, досить складно уникнути помилок, викликаних людським фактором. Інтелектуальна діагностика кривої I-V на основі штучного інтелекту може віддалено діагностувати всі сонячні модулі сонячної електростанції. Час діагностування скоротився до 15 хвилин для сонячних станцій потужністю ~100 МВт. Звіти про стан роботи генеруються автоматично, що значно підвищує ефективність експлуатації та технічного обслуговування. Таке рішення підходить для сонячних установок для рибного господарства, оскільки вони розміщуються в складному середовищі, що утруднює усунення несправностей на місці. Ще важливішим є той факт, що точність діагностики Huawei FusionSolar значно перевищує галузеві стандарти, адже у рішенні Huawei застосовуються аналіз великих даних і моделі штучного інтелекту, які постійно оптимізуються. До того ж, рішення може бути використане у складніших сценаріях застосування і складніших сонячних модулях, включно з двосторонніми та змішаними, що є унікальним для галузі.

Цифровізація плюс штучний інтелект — головна тенденція у розвитку великих сонячних станцій. Будучи найбільшим у світі проєктом із виробництва сонячної енергії на рибному господарстві, 300-мегаватна станція Tongwei створює нову екосистему, де гармонійно співіснують сонячні панелі, провідні технології та аквакультура. Таким чином, Tongwei є прикладом для масштабних проєктів сонячної енергетики.

Про компанію Huawei

Huawei є провідним світовим постачальником інфраструктури інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ), а також інтелектуальних пристроїв. Створюючи інтегровані рішення в чотирьох основних областях (телекомунікаційні мережі, ІТ, «розумні» пристрої і хмарні сервіси), ми прагнемо відкрити цифровий світ, в якому все є інтелектуальним і взаємопов'язаним, для кожної людини, оселі та організації.

Комплексний портфель продуктів, рішень і послуг Huawei є конкурентоспроможним і безпечним. Завдяки відкритій співпраці з партнерами з екосистем ми створюємо довгострокову цінність для наших клієнтів, прагнемо розширювати можливості людей, збагачувати особисте життя і сприяємо впровадженню інновацій в організаціях усіх форм і розмірів.

Інновації Huawei спрямовані на задоволення потреб клієнтів. Ми вкладаємо значні кошти в фундаментальні дослідження, концентруючись на технологічних проривах, які просувають світ уперед. У компанії працюють понад 194 000 співробітників у більш ніж 170 країнах і регіонах, які обслуговують більш ніж 3 мільярди людей в усьому світі. Компанія Huawei заснована в 1987 році. Це приватна компанія, яка повністю належить її співробітникам.

В Україні компанія Huawei здійснює свою діяльність з 2000 року. Стратегія соціальної відповідальності ХУАВЕЙ УКРАЇНА охоплює чотири напрями: освіта, охорона здоров’я, захист довкілля, розвиток.

Про Huawei FusionSolar

Посівши помітне місце на ринку сонячної енергетики по всьому світу, Huawei пропонує стрингові інвертори нового покоління із розумною технологією управління для створення повністю цифрового розумного фотоелектричного рішення FusionSolar®.

Рішення FusionSolar® є розумним, безпечним та надійним, що забезпечує стабільно високу генерацію та рентабельність інвестицій. Це робить Huawei ідеальним вибором для інвесторів та девелоперів по всьому світу.

Huawei посідає 1 місце у світі за обсягом постачання інверторів з 2015 до 2019 рр.

Дізнайтеся більше на сайті: https://www.huawei.com/ua/.

Читайте новини компанії Huawei Ukraine FusionSolar в офіційних джерелах

Fusion Solar Ukraine: https://solar.huawei.com/ua

Huawei Enterprise Ukraine: https://e.huawei.com/ua/

Huawei Ukraine: https://www.huawei.com/ua/

Youtube Huawei Ukraine: https://www.youtube.com/channel/UCZIvr9NYUIvkH5uS55utF-w/featured

Telegram Huawei UA: https://t.me/Huawei_Ukraine

Twitter Huawei Ukraine: https://twitter.com/huawei_ukraine

Читайте новини компанії Huawei FusionSolar Europe в офіційних джерелах

Huawei Fusion Solar Europe: https://solar.huawei.com/eu/

Huawei Enterprise Global: https://e.huawei.com/en/

Huawei Global: http://www.huawei.com

Youtube Huawei Fusion Solar: https://www.youtube.com/channel/UCqY5WCjAYp2LyogA28vsyeg

Twitter Huawei Fusion Solar: https://twitter.com/HuaweiSolar

Linkedin: https://www.linkedin.com/showcase/huawei-fusionsolar

Контакти

Олександра Волощук, менеджер з маркетингу та зі зв’язків із громадськістю ХУАВЕЙ УКРАЇНА (продуктовий PR) voloshchuk.oleksandra@huawei.com, +380 68 875-24-55

Аліна Севастюк, менеджер зі зв’язків із громадськістю ХУАВЕЙ УКРАЇНА (корпоративний PR), sevastiuk.alina@huawei.com, +380 95 462-82-82

Олександра Терещук, спеціаліст зі зв’язків із громадськістю ХУАВЕЙ УКРАЇНА, tereshchuk.oleksandra@huawei.com, +380 96 340-66-22