На Івано-Франківщині вилучили марихуани на 50 мільйонів євро

СБУ та поліція виявили на Івано-Франківщині високотехнологічну лабораторію, де готували марихуану на понад 50 мільйонів євро. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Наркотичну коноплю вирощували у великих теплицях в селі Яблунів біля Косова.

"У теплицях площею чотири гектари зловмисники висадили елітні сорти канабісу з підвищеним вмістом тетрагідроканабінолу", - повідомляють у СБУ.

У господарських будівлях поруч з теплицями коноплю переробляли безпосередньо на наркотики.

Плантацію обладнали високотехнологічними системами підігріву, освітлення, поливу, підживлення ґрунту і повітря, датчиками температури та вологості, системою відеоспостереження й охороняли службовими собаками.

"У теплицях на спеціальному ґрунті виявили майже 100 тисяч нарковмісних рослин і подрібнену рослинну масу коноплі загальною вагою понад тонну. Вартість виготовленого з цієї сировини наркотику на чорному ринку становила б понад п'ятдесят 50 мільйонів євро", - додають у СБУ.

Під час спецоперації правоохоронці затримали одного з організаторів та двох співорганізаторів, а також двадцять найманих працівників, які забезпечували роботу нарколабораторії. 

Як зазначається, наймані працівники і охорона працювали у дві зміни за грошову винагороду й проживали в господарських будівлях з кухнею та їдальнею.

"Персонал під час роботи запирали на території, щоб уникнути крадіжок і самовільного виходу", - відзначають правоохоронці.

Готову марихуану продавали по 3,5 тисячі євро за кілограм.

У СБУ та поліції перевіряють, чи продавали коноплю оптом за кордон.

Слідчі дії тривають. Розпочато кримінальне провадження за ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.