Аукціонний дім Christie's виставив на продаж вино, яке визрівало на орбіті Землі

Аукціонний дім Christie's виставив на продаж французьке вино, яке понад рік визрівало на орбіті Землі. Вартість такого вина оцінили в мільйон доларів.

Про це повідомили на сайті Christie's.

Так, французьке вино Petrus 2000, виготовлене ​​з винограду регіону Бордо, пробуло 14 місяців на Міжнародній космічній станції. Загалом у листопаді 2019 року в космос відправили 12 пляшок вина на борту капсули Cygnus. А у січні 2021 року на Землю його повернув космічний корабель Dragon компанії SpaceX.

Це перше вино, яке подорожувало до МКС і повернулося на Землю, витримане у спеціальному контрольованому середовищі. 

Напій запускали в космос у межах програми досліджень Space Cargo Unlimited, що вивчає, як вантажі переживають космічні подорожі, для подальшого розвитку «доставки у космос».

Для зберігання «космічного» вина дизайнери створили спеціальну тематичну скриньку, а також графин, склянки та штопор, виготовлений із метеорита.

Як зазначається, вартість такого набору на аукціоні оцінили в мільйон доларів.

Доходи від продажу «космічного вина» підуть на фінансування майбутніх космічних місій та досліджень.

У березні група експертів з Інституту виноградарства та виноробства Франції (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin) провела дегустацію вина, щоб порівняти його зі звичайним «земним».

За результатами дегустацыъ, всі пляшки позитивно витримали подорож і зберігання на МКС, експерти також визначили, що вони мають відмінності в кольорі, ароматі та смакових компонентах, але й досі «чудові».