День українського козацтва: історія свята та привітання

14 жовтня українці святкують одразу три свята: Покров Пресвятої Богородиці, День українського козацтва і День захисника України. Ці свята пов'язані між собою.

День козацтва - важливе свято для українців. Цього дня ми вшановуємо наших предків - волелюбних козаків.

Історія свята Дня козацтва

День українського козацтва відзначається в Україні з 1999 року згідно з указом президента України в день Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня. Це свято прославляє заслуги козацтва в утвердженні української державності та його внесок в історію нашої країни.

Покров Пресвятої Богородиці було для козаків великим святом, оскільки їх церква була присвячена Богоматері. Це свято козаки дуже поважали, саме в цей день вони обирали старшин. Ікону Покрова вони брали з собою в дорогу на важливі битви. 

Період Козаччини - надзвичайно важлива сторінка нашої історії. Українці пишаються культурною спадщиною козаків та їх боротьбою за нашу національну ідею. Тому сьогодні ми вшановуємо їх пам'ять.

Привітання зі святом День козацтва

Хай Чумацький Шлях зоріє,

Хай молитва душу гріє,

Хай Вкраїну навіки

Прославляють козаки!

Хай Покрова Пресвята

Серце щастям огорта,

І усім нам подарує

Довгі та благі літа!

***

Ти – козак! Ти – вояк!

Не здолати тебе ніяк!

Хай з тобою – милість Божа,

І Покрова допоможе!

***

Прийми найщиріші вітання з нагоди Дня українського козацтва! Пам'ятай, що ідея козацтва жива донині. У кожному з нас тече кров наших предків – вільних і незалежних козаків. Саме дух козацтва покоління за поколінням виховує у наших земляків патріотизм, національну свідомість, почуття гордості. Сили, козацької міці, здоров'я та непереможності тобі, козаче!

Джерело: УНІАН