Апеляційний суд в Амстердамі постановив повернути Україні «скіфське золото»

Апеляційний суд в Амстердамі постановив колекцію «скіфського золота» з кримських музеїв повернути Україні, а не в окупований Росією Крим.

Про це повідомили на засіданні 26 жовтня, передає Укрінформ.

Колекцію зі 565 музейних експонатів привезли на виставку «Крим. Золотий острів у Чорному морі» в Амстердам з чотирьох музеїв Криму ще до окупації півострова Росією. У 2016 році окружний суд Амстердама ухвалив, що колекцію мають повернути Україні, а не в окупований Крим.

Тоді рішення ухвалили на основі конвенції ЮНЕСКО, відповідно до якої художні цінності мають повернути суверенній державі, яка надала їх для тимчасової експозиції.

До Апеляційного суду звернулися представники кримських музеїв, які розташовуються на окупованій території. Однак Апеляційний суд лише підтвердив рішення окружного.

Тепер музеї мають право оскаржити апеляційне рішення у Верховному суді Гааги у Нідерландах. На час судових розглядів «скіфське золото» зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Рішення суду вже привітав у Twitter президент України Володимир Зеленський.

А Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що в Україні є «багато місць, де з гідністю та надійно можна зберігати» експонати, передає «Інтерфакс-Україна». За його словами, розглядається варіант зберігання «скіфського золота» у Національному заповіднику «Софія Київська».