«Книгарня Є» запевнила, що не збільшуватиме продажі російськомовних книжок

Мережа «Книгарня Є» відреагувала на скандал, що виник після публічної заяви компанії. Там запевнили, що нині мережа не планує збільшувати продажі російськомовних книжок. Про це заявив директор з розвитку «Книгарні Є» Андрій Домаранський у коментарі «Українській правді».

За його словами, співвідношення україномовних книжок і книжок іноземною мовою, зокрема російською, залишиться на рівні, який є й зараз — 90% на 10%.

«Ми хотіли привернути увагу якомога більш широкої аудиторії людей до тієї ситуації, у якій зараз перебуває український книжковий ринок. Ситуація непроста і така, що потребує більш ніж просто емоційної оцінки», — сказав він.

Домаранський наголосив, що, як би для когось не звучало парадоксально, але в Україні зараз вигідніше продавати російськомовні книжки, а не україномовні. Причина дуже проста — більший ринок збуту, бо книжки російською можна продати не тільки в Україні.

У зв’язку з цим, вважають у «Книгарні Є», держава повинна «вживати дієві кроки», зокрема для розширення ринку збуту.

«Якщо її (допомоги держави, — ред.) не буде — в якийсь момент ми можемо і змінити свою стратегію», — підсумував Домаранський.

Раніше «Книгарня Є» випустила заяву, в якій також йшлося про нерентабельність україномовних книг, і з якої можна було зробити висновок, що мережа планує продавати більше книжок російською.

«Нескладно передбачити, що в цих умовах сегмент україномовної книги поступово стискатиметься, українські видавці будуть менше видавати, а читачі будуть купувати ще більше російською — всупереч власному бажанню», — заявили тоді у «Книгарні Є».