Київську «літаючу тарілку» на Либідській внесено до переліку об’єктів культурної спадщини

Будинок УкрІНТЕІ «Літаюча тарілка» на Либідській у Києві внесли до реєстру об’єктів культурної спадщини як пам’ятку архітектури та монументального мистецтва.

Про це заявив у Facebook архітектор Віталій Молочко.

«Сталася подія, яку ми так довго чекали», - наголосив архітектор.

Він зазначив, що з травня 2020 року ініціативна група разом із архітектором будівлі Флоріаном Юр’євим власним коштом відремонтували опуклу лінзу (купол) «тарілки», а потім розпочали процес підготовки до внесення будівлі у реєстр пам’яток культурної спадщини.

«Національна спілка архітекторів України на чолі із її президентом Володимиром Гусаковим підставила плече та направила листи разом із листами автора Флоріана Юр'єва із зверненням про внесення «Літаючої тарілки» до реєстру об’єктів культурної спадщини до президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова», - підкреслив Молочко.

Архітектор додав, що тільки після засідання експертної комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України було одноголосно прийнято рішення, що об’єкт культурної спадщини «Будинок Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації» відповідає критеріям пам’ятки архітектури та монументального мистецтва, а облікову документацію направити до КМДА для внесення зазначеного об’єкту до переліку об’єктів культурної спадщини.

Тепер «тарілка» перебуватиме під охороною держави, а на її утримання має виділятися державою фінансування. На будівлі заборонять вивішувати рекламу. Крім того, не можна буде кардинально змінювати її фасад тощо.