«20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова отримав премію BAFTA як найкращий документальний фільм

Українська стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова стала найкращою в номінації «Найкращий документальний фільм» на британській премії BAFTA.

Про це повідомляється на сайті премії.

Фільм увійшов до лонглистів BAFTA відразу у двох номінаціях: як найкращий документальний фільм і як стрічка іноземною мовою — і зрештою здобув перемогу в першій.

Стрічка «20 днів у Маріуполі» показує події в оточеному російськими військами місті Маріуполь у лютому-березні 2022 року. Зокрема, туди ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. В українському прокаті фільм став найкасовішим серед документального кіно.

Нагадаємо, стрічка також потрапила у номінанти Американської кіноакадемії на премію «Оскар» та здобула премію Тіма Гетерінґтона, яку вручають за висвітлення гуманітарних історій.

Крім того, Чернов за роботу в Маріуполі отримав Пулітцерівську премію та відзнаку Гільдії режисерів Америки (DGA Awards).

Кінопремія BAFTA вважається однією з трьох найголовніших нагород у кіноіндустрії. Часто її називають британським аналогом «Оскара». Перша церемонія вручення нагород Британської кіноакадемії відбулася у травні 1949 року. І відтоді вона постійно змагається із «Золотим глобусом» за статус другої найважливішої відзнаки в резюме акторів.