Люди, які безкорисливо діляться грошима, живуть довше

Американські та німецькі вчені запевняють, що більше людина без вигоди ділиться грошима з іншими, тим довше вона живе. Щоб довести це, вчені порівняли середню тривалість життя у 34 країнах (України немає) на шести континентах та кількість безкорисливих виплат у них. Відповідне дослідження опублікували в Pnas.

Безкорисливими виплатами вчені вважали приватні перекази (пожертвування фондам чи іншим людям) та державні (субсидії, пенсії).

У Франції та Японії найбільший рівень щедрості та найнижчий рівень смертності серед досліджуваних країн. У середньому громадяни віддають іншим людям чи організаціям 68-69% свого середнього доходу за життя.

У цих країнах ризик смерті для людей від 65 років удвічі менший, ніж в Китаї або Туреччині. Там без вигоди діляться від 44 до 48% середнього доходу за життя.

Найвищий рівень смертності та найнижчий відсоток безкорисливого доходу помітили у країнах Африки на південь від Сахари та у Південно-східній Азії. Водночас багатство країни не завжди впливає на щедрість та тривалість життя.

У Південно-Африканській Республіці попри те, що країна більш розвинена за інші африканські країни, низький рівень безкорисливих виплат та висока смертність. Вчені заявляють, що говорячи про смертність в африканських країнах не варто забувати і про невисокий рівень медицини у цих країнах та епідемію ВІЛ, що зменшує шанси людей дожити до літнього віку.

У Південній Америці люди діляться приблизно 60% свого середнього доходу за життя. Рівень смертності там нижчий, ніж в Африці, але вищий, ніж у Західній Європі та Японії.