Зеленський змінив командувача Сил спеціальних операцій

Президент Володимир Зеленський звільнив полковника Сергія Лупанчука з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України й призначив на його місце бригадного генерала Олександра Трепака.

Про це йдеться в указах №313/2024 та №314/2024 на сайті Офісу президента.

Як відомо, Олександр Трепак — Герой України, з 2008 року проходив службу в Кіровоградському 3-у полку спецпризначення, а з 2016-го став його командиром. Наприкінці 2020 року Трепак був призначений начальником штабу — заступником командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ.

А полковник Олександр Трепак брав участь у війні на сході України. Спільно з підрозділами спеціального призначення Військової служби правопорядку кіровоградці охороняли Центр забезпечення бронетанковим озброєнням у Бахмуті та базу зберігання стрілецької зброї в селі Парасковіївка Донецької області.

На чолі підгрупи з 8 бійців Трепак захопив блокпост бойовиків на в’їзді у Бахмут та протягом трьох годин утримував його, щоб забезпечити евакуацію важко пораненого командира Центру забезпечення бронетанковим озброєнням полковника Володимира Чобітка. Сам зазнав кульового поранення.

Після лікування, з 27 серпня по 3 жовтня 2014 року, був старшим військовим начальником з оборони території Донецького аеропорту. Керував відбиттям усіх спроб штурму та захоплення летовища.

Окрім звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка», має також три ордени Богдана Хмельницького. У червні 2017 року закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, отримавши диплом магістра.