На Тернопільщині знайшли поховання доби енеоліту

Поблизу села Білий Потік, що на Чортківщині Тернопільської області, знайшли саркофаг з червоного пісковику приблизно ІІІ тисячоліття до нашої ери.

Про це розповіла директорка обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська, повідомляє «Суспільне».

«Чесно кажучи, ми тут чекали знайти зовсім інше поховання, бо недалеко від цього місця є могильник комарівської культури "білопотоцького типу". В даному випадку ми досягли дна і побачили, що це культура кулястих амфор. Носії цієї культури існували в кінці доби енеоліту – це десь кінець ІІІ тисячоліття до нашої ери», - розповіла Ягодинська.

Розкопували саркофаг більше трьох годин. Зазначається, що всередині поховання знайшли останки трьох людей, горщики та амфори.

Коли розкопки завершать, скелети та інші знайдені речі відправлять до Київського інституту археології для досліджень. Після цього їх планують віддати в Чортківський відділ національного заповідника "Замки Тернопілля", розповіла Ягодинська.

Історик Володимир Добрянський додав, що востаннє такі поховання на Чортківщині знаходили ще в 19 столітті.

"За старим адміністративним поділом на території Чортківського району відомі поховання культури кулястих амфор з села Улашківці та села Великі Чорнокінці, це було в урочищі Глуха Долина. Там були поховання сімейного типу та кераміка, як супроводжуючий матеріал", - зазначив він.

За словами Добрянського, культура кулястих амфор – це археологічна культура, що існувала на території Дніпровського Правобережжя та межиріччі Пруту та Серету в IV—III тисячоліттях до нашої ери. Носії цієї культури були кочівниками, які займалися скотарством.