Apple просканує iPhone в США на предмет зображень сексуального насильства над дітьми

Компанія Apple оприлюднила плани щодо сканування зображень на iPhone користувачів у США на предмет сексуального насильства над дітьми.

Про це повідомляє AP.

Інструмент «NeuralHash», призначений для виявлення відомих зображень сексуального насильства над дітьми, буде сканувати зображення перед їх завантаженням в iCloud.

Якщо він знайде відповідність, зображення перевірить спеціаліст компанії. Якщо наявність дитячої порнографії підтвердиться, обліковий запис користувача вимкнуть і повідомлять Національний центр зниклих безвісти й експлуатованих дітей.

Окремо Apple планує сканувати зашифровані повідомлення користувачів на предмет відвертого сексуального характеру, як захід безпеки дітей.

Такі рішення насторожили прихильників конфіденційності. Однак зазначається, що система виявлення відзначатиме лише ті зображення, які вже є в базі даних центру відомої дитячої порнографії.

Агентство наголошує, що батькам, «які роблять невинні фотографії дитини у ванній нема про що турбуватися».

За словами провідного дослідника криптографії з Університету Джона Хопкінса Метью Гріна, систему можна використовувати для фальсифікації невинуватих людей, відправляючи їм, здавалося б, нешкідливі зображення, призначені для пошуку збігів з дитячою порнографією.

Грін вважає, що це може обдурити алгоритм Apple, оскільки дослідникам досить легко вдалося зробити це.

Серед інших порушень - стеження з боку уряду за дисидентами або протестувальниками.

Як пише видання, технологічні компанії, зокрема Microsoft, Google, Facebook, протягом багатьох років ділилися цифровими відбитками відомих зображень сексуального насильства над дітьми. Apple використовувала їх для сканування користувальницьких файлів, що зберігаються в її службі iCloud, яка не так надійно зашифрована, як дані на пристрої, на предмет дитячої порнографії.

Apple була однією з перших великих компаній, що впровадила "наскрізне" шифрування, при якому повідомлення шифруються, щоб їх могли прочитати лише їх відправники та одержувачі. Однак тривалий час правоохоронні органи вимагали від компанії доступу до цієї інформації для розслідування таких злочинів, як тероризм або сексуальна експлуатація дітей.