«Британський» штам коронавірусу смертоносніший на 64% - дослідження

«Британський» штам коронавірусу на 64% смертоносніший, ніж його попередні версії.

Про це йдеться в результатах дослідження, що проводив Ексетерський університет, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на західні ЗМІ.

Дослідники порівняли дані приблизно 55 тис. пар учасників, у яких виявили коронавірус між жовтнем і січнем, і спостерігали за ними протягом 28 днів. З'ясувалося, що ймовірність летального результату для інфікованих новим варіантом на 64% вище. Зокрема, смертність збільшилася з 2,5 до 4,1 на 1000 випадків.

Учасників дослідження підібрали за такими факторами, як вік, стать і етнічна приналежність.

ЗМІ нагадують, що в січні британська влада, посилаючись на низку досліджень, заявляла, що новий варіант коронавірусу може бути на 40% смертельнішим.

Британський варіант COVID-19, відомий як B.1.1.7, виявили наприкінці 2020 року, є одним із декількох штамів коронавірусу, які нещодавно з'явилися. Його поширення зафіксовано у низці країн Європи і в США.

Професор клітинної мікробіології Редінгського університету Саймон Кларк заявив, що висока летальність разом із швидким розповсюдженням означають, що "цей варіант вірусу становить серйозну проблему для систем охорони здоров'я і політичних стратегів".

ЗМІ зазначають, що хоча більшість виробників вакцин заявила, що вже розроблені вакцини ефективні проти британського штаму коронавірусу, інші варіанти, наприклад, виявлений у ПАР, мають мутації, які викликають побоювання щодо вироблення імунної відповіді.