Компанія мільярдера Безоса здійснила перший комерційний політ у космос

Компанія Blue Origin у вівторок, 20 липня, провела успішний запуск космічного корабля New Shepard з американським мільярдером та власником компанії Джеффом Безосом, а також трьома туристами на борту. 

Про це йдеться на сайті компанії Blue Origin.

Так, корабель New Shepard близько 16:15 (за Києвом) злетів з космодрому Launch Site One у Техасі.

На борту перебували: 57-річний Джефф Безос, його 53-річний брат - інвестбанкір Марк Безос, 82-річна льотчиця-інструкторка Воллі Фанк і 18-річний випускник середньої школи з Нідерландів Олівер Деймен.

Набравши близько 40 кілометрів висоти, від New Shepard відділилася герметична капсула з людьми. Потім вона піднялася на висоту понад 100 кілометрів, перетнувши так звану лінію Кармана (умовну межу, з якої, як вважається, починається космос). Там капсула зависла на кілька хвилин, протягом яких екіпаж New Shepard міг роздивитися космос і Землю. Після цього капсула випустила три парашути, які забезпечили їй м’яку посадку.

Профіль польоту New Shepard був розрахований приблизно на 11 хвилин від запуску до посадки капсули.

Таким чином, Воллі Фанк стала найстаршою в історії астронавткою, яка полишила Землю. Тоді як Олівер Деймен став наймолодшою людиною, а Джефф Безос - найбагатшою людиною, що побували у космосі.

Як зазначається, замість Деймена на New Shepard мав летіти анонімний покупець квитка, який придбав його на аукціоні за 28 мільйонів доларів Але через «неузгодженість графіків» він не зміг вирушити у космос цього разу, тому переніс свій політ на наступний рейс.

Планується, що наступні польоти Blue Origin відбуватимуться із шістьома туристами на борту.