На освітленій стороні Місяця вперше знайшли сліди води

Національне аерокосмічне агентство США (NASA) вперше в історії підтвердило факт виявлення слідів води на освітленій Сонцем стороні Місяця.

Про це повідомляється на сайті NASA.

Так, Стратосферная обсерваторія інфрачервоної астрономії NASA (SOFIA) повідомила про наявність води на освітленій Cолнце поверхні Місяця. Це відкриття вказує на те, що вода може поширюватися по всій місячній поверхні, а не тільки в його затінених місцях.

Сліди води SOFIA виявила в кратері Клавій — це один із найбільших кратерів Місяця, розташований в його південній півкулі й видимий із Землі.

Це не вода у звичному нам розумінні: її молекули перебувають у місячному ґрунті в концентрації 100-412 на мільйон — або десь близько 0,35 літра на один кубічний метр. 

Для порівняння: в пустелі Сахара концентрація води у 100 разів більша, ніж виявили на видимому боці Місяця. Проте, не зважаючи на невеликі обсяги місячної води, це відкриття «ставить перед науковцями питання про те, як формується вода і як вона зберігається на суворій та безкисневій поверхні Місяця».

Воду на Місяці відкривали й раніше — щоправда, стосувалося це саме неосвітленого його боку, захищеного від впливу Сонця. Як показали за останні два десятиліття дані американських і китайських космічних місій, там вода перебуває в замороженому стані. На сонячній стороні Місяця ж виявляли лише сліди гідратації — тобто слідів молекул води в речовинах чи іонах.

«Це відкриття ставить під сумнів наше розуміння місячної поверхні й порушує інтригуючі питання щодо ресурсів, необхідних для дослідження глибинного космосу», — розмірковує Пол Герц, директор астрофізичного відділення директорату наукових місій NASA.

Існує кілька гіпотез, звідки ж на сонячній стороні Місяця взялася вода. До прикладу, її туди могли занести мікрометеорити, що вдаряються об поверхню. Інша версія: вода утворюється як синтез гідрогену, принесеного сонячним вітром, і багатих на оксиген місячних порід, під впливом космічної радіації.

Не менш складне питання полягає в тому, як же ж утворена вода зберігається на освітленій поверхні Місяця. Дослідники припускають, що вона може «ховатися» за піщинками місячного ґрунту чи у свого роду намистоподібних структурах у ньому. 

«Вода є цінним ресурсом — як під науковим кутом зору, так і для використання дослідниками космосу. Якщо ми зможемо використати водні ресурси Місяця, то зможемо брати менше води й більше обладнання, аби сприяти новим науковим відкриттям», — каже Джейкоб Блічер, провідний науковець програми NASA з людського освоєння космосу.

SOFIA - спільний проєкт NASA та Німецького центру авіації та космонавтики.