Над Землею утворилася озонова діра більше, ніж Антарктида

Над південною півкулею Землі в озоновому шарі утворилася велика діра. Вона вже на 75% більша за інші раніше зафіксовані діри і продовжує зростати.

Про це повідомляє Служба моніторингу атмосфери імені Коперника.

Щороку наприкінці зими в озоновому шарі над Південною півкулею утворюється діра через вплив сонячного проміння та атмосферних викидів від діяльності людини.

Експерти зазначили, що цьогорічна діра спершу не була великого розміру, але за останні два тижні збільшилась. Наразі озонова діра на 75% більша за інші, які фіксували з 1979 року, і перевищує розмір Антарктиди.

Науковці прогнозують, що цьогорічна діра продовжить зростати принаймні протягом наступних 2-3 тижнів.

«Як вона буде розвиватися далі, ми не можемо сказати. Але цьогорічна діра надзвичайно схожа до 2020 року, яка була однією з найглибших і найдовших за весь час спостереження», — сказав директор служби Вінсент-Анрі Пеу у коментарі The Guardian.

Як відомо, від серпня по жовтень озонова діра над Антарктикою збільшується, досягаючи максимуму між серединою вересня та серединою жовтня. Після цього високі температури в стратосфері починають підвищуватися і виснаження озону сповільнюється. Внаслідок цього полярний вихор слабшає та руйнується, і до кінця грудня рівень озону нормалізується.

У 2020 році над Антарктикою утворилася рекордно велика озонова діра. Вона була найдовшою, а також однією з найбільших та найглибших дір за 40 років спостережень.