NASA уклала угоду з вісьмома країнами щодо дослідження Місяця

NASA та вісім країн уклали між собою міжнародний договір «Угоду Артеміди» про освоєння Місяця. Цей договір має врегулювати, зокрема, і питання видобутку на Місяці корисних копалин.

Про це йдеться на сайті NASA.

«Сьогоднішнім підписанням ми об'єднуємося з нашими партнерами для дослідження Місяця та встановлюємо життєво важливі принципи, які створять безпечне, мирне і процвітаюче майбутнє в космосі для всього людства», - підкреслили в NASA.

Так, країнами-засновниками, які подписали угоду, стали: Канада, США, Австралія, Італія, Японія, Об’єднані Арабські Емірати, Велика Британія та Люксембург.

Країни підписали договір в онлайн-режимі в рамках Міжнародного конгресу астронавтів. Характерно, що Росія і Китай цієї угоди не підписували.

Договір названо на честь американської місячної програми Artemis (Артеміда). Його проєкт запропонував Вашингтон.

У США наголосили, що підписані угоди базуються на положеннях Договору про космос, укладеного ще в 1967 році з ініціативи США, Великої Британії і СРСР. Документ забороняв встановлювати суверенітет над будь-яким космічним тілом або його частиною. У NASA зазначають, що його формулювання розпливчасті та обмежують реальне застосування документу. З цією метою, як повідомляють в агентстві, і був укладений новий договір.

Нова угода, зокрема, регламентує видобуток копалин на Місяці - за задумом NASA, країни, хоч і не мають права заявляти суверенітет над окремими ділянками Місяця, але можуть видобувати її ресурси. Документ дозволяє створювати бази з видобутку корисних копалин і «зони безпеки» навколо них для запобігання конфліктів з іншими країнами.

Голова NASA Джеймс Брайденстайн висловив сподівання, що Росія в майбутньому приєднається до угоди або, принаймні, буде слідувати принципам, які в ній викладені.