«Південноафриканський» штам COVID-19 виявився найбільш стійким до вакцини Pfizer - дослідження

За даними ізраїльських вчених, «південноафриканський» штам коронавірусу, який нещодавно виявили і в Україні, виявився більш стійким до COVID-вакцини компаній Pfizer і BioNTech.

Про це передає Reuters з посиланням на дослідження фахівців Тель-Авівського університету і найбільшого постачальника медичних послуг Ізраїлю «Клаліт».

Так, вчені досліджували дані майже 400 осіб з позитивним результатом тесту на коронавірус більше 14 днів після щеплення однієї або двома дозами вакцини. Їх порівняли з такою ж кількістю невакцинованих пацієнтів, які захворіли на COVID-19. Групи були однакові за віком та статтю.

«Південноафриканський» штам (B.1.351) становив близько 1% від всіх випадків COVID-19 серед людей, які брали участь у досліджені. Але серед пацієнтів, які отримали дві дози вакцини, показник поширеності цього штаму був у вісім разів вищим, ніж у нещеплених — 5,4% проти 0,7%.

Тож учені зробили висновок, що вакцина менш ефективна проти «південноафриканського» штаму.

«Ми виявили непропорційно високий рівень "південноафриканського" варіанту серед людей, вакцинованих другою дозою порівняно з групою невакцинованих. Це означає, що "південноафриканський" варіант здатен якоюсь мірою проривати захист вакцини», - сказав професор з Тель-Авівського університету Аді Стерн.

Однак дослідники попереджають, що взяли невелику вибірку людей, інфікованих саме цим штамом, оскільки він не широко розповсюджений у країні. 

Вони також заявили, що дослідження не призначалося для визначення загальної ефективності вакцини проти будь-якого штаму, в ньому розглядали тільки тих людей, у яких виявили COVID-19.

У компаніях Pfizer та BioNTech поки що цю інформацію не коментували. Але 1 квітня там заявили, що їхня вакцина приблизно на 91% ефективна в запобіганні COVID-19, пославшись на оновлені дані випробувань, у яких брали участь вакциновані люди.

Що стосується «південноафриканського» штаму, то розробники зазначали, що у групі з 800 добровольців у Південній Африці, де широко поширений B.1.351, було дев'ять випадків зараження COVID-19. Всі вони сталися серед учасників, які отримували плацебо. З цих дев'яти випадків — шість були серед осіб, інфікованих «південноафриканським» штамом.

Деякі попередні дослідження показували, що вакцина від Pfizer/BioNTech менш ефективна проти штаму B.1.351, ніж проти інших, але все ж надає надійний захист. 

Нагадаємо, 6 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна уклала договір з американською корпорацією Pfizer на поставку 10 мільйонів доз вакцини проти COVID-19. Поставка буде проходити протягом року.