SpaceХ відрядить астронавтів на Місяць у 2024 році

Американська компанія SpaceХ, засновником якої є Ілон Маск, отримала контракт на відряджання астронавтів на Місяць у 2024 році.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NASA.

"NASA вибрала SpaceX для повернення нас (астронавтів, - ред.) на Місяць. Я дуже рада нашому партнерству зі SpaceX", - сказала керівник програми NASA з доставлення людей на Місяць Ліза Уотсон-Морган.

Компанія Илона Маска отримала контракт на 2,89 млн доларів, випередивши такі великі корпорації, як Blue Origin Джеффа Безоса, яка співпрацює з Lockheed Martin, Northrop Grumman і Darper і оборонного підрядника Dynetics.

У NASA розповіли, що в майбутньому будуть проводитися тестування багаторазового корабля Starship для забезпечення безпеки астронавтів.

Перший етап цієї програми намічений на 2021 рік. В його рамках запланований безпілотний політ встановленого на ракету Space Launch System корабля Orion навколо Місяця і його повернення на Землю. На другому етапі, у 2023 році, корабель облетить Місяць вже з екіпажем. Саму висадку на супутник NASA запланувало на 2024 рік.

Зазначається, що програма "Артеміда", в рамках якої запланована висадка астронавтів на Місяць, була запущена при адміністрації колишнього президента США Дональда Трампа і підтримана адміністрацією Джо Байдена. Однією з її цілей є відряджання на супутник першої жінки. NASA очікує, що програма стане сходинкою до створення постійного поселення на Місяці.