SpaceX вивела на орбіту 60 інтернет-супутників Starlink - ВІДЕО

Компанія SpaceX має намір створити всесвітньо доступний інтернет в рамках проекту Starlink, вивівши на навколоземну орбіту 12 000 супутників зв'язку. Про це повідомляє SpeakerNews з посиланням на Інфолайф.

У травні мав відбутися запуск перших шістдесяти супутників, проте місія була перенесена два рази поспіль: спочатку через сильний вітер, а потім - через необхідність перевірки обладнання.

Нарешті, через тиждень з дня початку низки проблем, компанія успішно запустила дюжину супутників - запуск відбувся з мису Канаверал 24 травня в 5:30 ранку за київським часом.

Для запуску використовувалася ракета-носій Falcon 9, всередину якої було завантажено відразу 60 супутників. Кожен з них важить 227 кілограмів, тобто їх загальна маса склала 13,6 тонн. Якщо врахувати інші тяжкості, то ракеті Falcon 9 довелося підняти в повітря масу, рівну 18,5 тоннам - це рекорд для ракет SpaceX.

 

Ракета доправила супутники на висоту 440 кілометрів, але працювати вони будуть на 550-кілометровій висоті, досягнувши її за допомогою своїх двигунів. Примітно, що пристрої мають обмежену функціональність - вони можуть переміщатися і зв'язуватися з Землею, але обмінюватися інформацією один з одним вони поки не можуть. Ймовірно, на це будуть здатні супутники, які відправляться на орбіту в найближчому майбутньому.

У найближчі 12 місяців компанія має намір вивести на навколоземну орбіту ще тисячу таких супутників. Глава SpaceX Ілон Маск впевнений, що цієї кількості вже вистачить для запуску системи Starlink - мережа зможе надати доступ до інтернету ряду транспортних засобів на кшталт літаків і кораблів.