Американський космічний апарат успішно приземлився на Місяць вперше за понад 50 років

Роботизований посадковий апарат Odysseus 22 лютого успішно приземлився на Місяць, ставши першим приватним космічним кораблем, який зробив це, і першим американським космічним апаратом, який торкнувся супутника Землі за понад пів століття.

Про це повідомляють SpaceNewsABC та CNN.

Посадковий апарат Nova-C під назвою Odysseus, розроблений компанією Intuitive Machines, здійснив посадку в південних полярних регіонах Місяця. Диспетчерам знадобилося приблизно 15 хвилин після приземлення, щоб підтвердити, що вони отримують сигнал від посадкового модуля.

«Ми можемо без сумніву підтвердити, що обладнання перебуває на Місяці. Odysseus має новий дім», — сказав доктор Тім Крейн в ефірі NASA.

У Intuitive Machines відзначили, що зараз працюють над отриманням фотографій висадки на Місяць з високою роздільною здатністю.

Посадковий модуль доставив на Місяць п’ять інструментів NASA, включно з радіомаяком, призначеним для передачі точної геолокації, і камерами, які фіксують зміни поверхні Місяця внаслідок взаємодії зі шлейфом двигуна космічного корабля. Також апарат доставив комерційний вантаж.

Доставлені інструменти NASA підготують агентство до майбутнього дослідження Місяця людиною в межах місії Artemis («Артеміда»).

Odysseus, якого співробітники називають просто «Оді», матиме сім днів до того, як на місці посадки опуститься темрява. Тоді сонячні батареї космічного корабля не зможуть збирати енергію від сонячного світла та створювати низькі температури.

Посадковий апарат Odysseus стартував 15 лютого на ракеті SpaceX Falcon 9, яка відправила його на траєкторію до Місяця. Згодом апарат виконав два маневри корекції траєкторії і вийшов на низьку місячну орбіту 21 лютого.

Це вперше в історії на Місяць приземлився космічний корабель приватної розробки. Це також була перша успішна посадка американського космічного корабля на Місяць після останньої місії «Аполлон» у 1972 році.