Супутник "Січ-2-30" буде готовий до запуску в грудні 2021 року - Держкосмос

Супутник "Січ-2-30", який раніше називався "Січ-2-1", підготують до виведення на навколоземну орбіту у грудні 2021 року.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив глава Державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

«Космічний апарат "Січ-2-30" складений і проходить випробування. Він буде готовий для відправки з пускового майданчика SpaceX у грудні 2021 року», - сказав Тафтай.

Він також зауважив, що супутник відіграє значну роль у налагодженні співпраці України з міжнародними партнерами. Зокрема, тому що це перший український супутник, який буде запущено за останні десять років.

Глава ДКАУ підкреслив, що для інтеграції України в Європейське космічне агентство (ЄКА) треба розвивати спільні проєкти та програми з європейськими партнерами.

За його словами, "Січ-2-30" буде частиною однієї з таких програм на шляху вступу в ЄКА — Copernicus.

Крім цього, Тафтай пояснив, чому супутник, який мав назву "Січ-2-1" перейменували в "Січ-2-30".

«"Січ-2-1” перейменували в "Січ-2-30", тому що цьогоріч ми відзначаємо тридцятиріччя з Дня Незалежності України. Оскільки ми плануємо запустити його цього року, вирішили перейменувати», - сказав глава Державного космічного агентства.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський поставив перед Мінстратегпромом завдання вивести на навколоземну орбіту власний космічний апарат дистанційного зондування Землі "Січ 2-30 (2-1)" до кінця 2021 року.