У Словаччині повітряне авто здійснило перший міжміський політ

28 червня словацька компанія Klein Vision успішно здійснила політ на своєму летючому авто AirCar. Це перший політ таких апаратів між містами.

Про це компанія повідомила у пресрелізі в середу, 30 червня.

Так, AirCar - це трансформер, який перетворюється за 2 хвилини й 15 секунд в летюче авто після розгортання крил, що прикріплені до боків (тобто, на відміну від дронів, авто злітає з розгону, а не вертикально).

AirCar здійснив політ від аеропорту в місті Нітра, що на заході Словаччини, до аеропорту столиці Братислави, де приземлився о 6:05 ранку 28 червня. За кермом авто був винахідник і співзасновник Kleiv Vision - професор Стефан Кляйн.

Переліт тривав 35 хвилин; за цей час летюче авто подолало близько 75 кілометрів. І хоча це вже був 142-ий за рахунком переліт для AirCar, у Klein Vision наголошують, що це перший переліт летючого автомобіля між містами в принципі.

«Цей політ є початком нової ери транспортних засобів подвійного призначення. Він відкриває нову категорію перевезень і повертає людині свободу, яку на самому початку пов’язували з авто», - вважає Стефан Кляйн.

За словами співзасновника Klein Vision Антона Заяця, AirCar здатний підійматися на висоту до 2500 метрів, розвивати швидкість у 190 кілометрів на годину і перевозити двох людей загальною вагою не більш як 200 кілограмів.

Наразі Klein Vision випробовує першу прототипну модель із двигуном BMW потужністю в 160 кінських сил. Вона вже має понад 40 годин нальоту, за якими спостерігало Управління з цивільної авіації Словаччини.