У США клонували тварину, яка вважалась вимерлою

У США вперше успішно клонували чорноногого тхора - тварину, яка вже вважалася вимерлою. Самку на ім'я Елізабет Ен створили із заморожених клітин чорноногого тхора, який жив понад 30 років тому.

Про це повідомили у Службі охорони рибних ресурсів та диких тварин США.

Як зазначається, клонована тварина народилась 10 грудня 2020 року.

Вчені сподіваються, що вже незабаром вона зможе спаруватися та дати перше потомство.

У США це перше клонування місцевого виду тварин, що перебувають під загрозою зникнення. Попри вражаючі результати, науковці не поспішають завчасно говорити про майбутнє цього виду і наголошують, що наразі важливо продовжувати захищати тварин.

У 1979 році вид чорноногих тхорів оголосили вимерлими, але за два роки фермер із Вайомінгу виявив їх невелику популяцію. Ця групка тварин стала основою для програми їх розведення.

Наразі чорноногі тхори все ще під загрозою знищення і науковці охороняють кожну тваринку. Всі тхори цього виду, що існують зараз, походять від семи особин, тож їхнє потомство часто має генетичні захворювання.

Без генетичного різноманіття, тварини стають більш сприйнятливим до хвороб та генетичних відхилень, мають проблеми з пристосуванням до умов у дикій природі та зниженням рівня родючості. Тож поява тхориці Елізабет Ен має збільшити біорізноманіття та дати шанс на здорове потомство.