У США винайшли захисну маску, яка може діагностувати COVID-19

Вчені з Гарвардського університету та Массачусетського технологічного інституту створили захисну маску, яка може діагностувати коронавірус.

Про це йдеться на сайті Массачусетського технологічного інституту.

Так, для діагностики COVID-19 масці потрібно приблизно 90 хвилин.

У неї вбудовані крихітні одноразові паперові датчики. Їх можна встановити в будь-які маски для обличчя, і навіть в інші елементи одягу, зокрема лабораторний халат.

А також такі пристрої можна адаптувати для виявлення інших інфекцій. Якщо людина має коронавірус, то на індикаторі з'явиться яскрава смужка, якщо ні — тьмяна.

Датчики спроєктовані таким чином, що їх може активувати користувач, коли він буде готовий до виконання тесту, а результати будуть відображатися на внутрішній стороні маски для забезпечення конфіденційності користувача.

Технологія роботи датчиків заснована на винаході розробника Массачусетського технологічного інституту, професора Джеймса Коллінза. У 2014 році він з'ясував, що деякі речовини, які реагують на молекули вірусу, можна вбудувати в папір.

Науковець вже використовував цей підхід для виявлення вірусів Ебола та Зіка. 

Коллінз розповів, що маски для діагностики коронавірусу стануть зручним інструментом для насамперед працівників швидких, лікарів та військових.