У США знайшли останки нового виду динозаврів, які сягали 9 метрів в довжину

У штаті Юта у США палеонтологи знайшли рештки найдавнішого на сьогодні алозавра (Allosaurus jimmadseni). Про це повідомляється на сайті Американської асоціації розвитку науки EurekAlert.

Так, хижак населяв заплави західної частини Північної Америки в період пізнього юрського періоду, тобто приблизно 157−152 млн років тому.

Цей вид належить до групи двоногих м’ясоїдних динозаврів.

Allosaurus jimmadseni отримав ім'я на честь відомого палеонтолога Джеймса Мадсена. Цей динозавр володіє декількома унікальними особливостями, серед яких короткий вузький череп з низькими лицьовими гребенями і відносно вузька задня частина черепа з плоскою поверхнею до нижньої частини черепа під очі.

Allosaurus jimmadseni, на відміну від більш дрібного попередника Allosaurus fragilis, в довжину досягав дев’яти метрів, важив близько двох тонн, а вздовж його морди — від носа до очей — тягнувся гребінь-«ірокез».

«Раніше палеонтологи думали, що в юрській Північній Америці був тільки один вид алозавра, але це дослідження показує, що видів було два.

«Череп Allosaurus jimmadseni легший, ніж у його родича Allosaurus fragilis, що свідчить про різну харчову поведінку видів», — сказав співавтор дослідження, Марк Лоуен, науковий співробітник Музею природної історії штату Юта.

Зараз вчені вивчають інші відомі скам’янілості цих древніх хижаків, сподіваючись відшукати інші останки Allosaurus jimmadseni, які, можливо, були неправильно класифіковані в минулому.