У Туреччині розробили тест, який визначає нові штами COVID-19

У Туреччині в Ізмірському економічному університеті розробили тест, який за три години визначає «британський», «південноафриканський» та «бразильський» штами COVID-19.

Про це повідомив заступник завідувача кафедри біомедичної інженерії, доцент Осман Долука, йдеться на сайті університету.

За його словами, діагностичний набір, який учені створюють у співпраці з університетом та компанією Genz Biotek, аналізує послідовності генів коронавірусу на основі спеціального програмного забезпечення.

Оцінка результатів ПЛР-тесту дає зрозуміти, чи є проба, відібрана у пацієнта, одним із трьох відомих світу штамів — «південноафриканським», «бразильським» або «британським».

«Ми виявляємо коронавірус методом ПЛР. Під час проведення тесту досліджується невелика частина РНК вірусу… Інтерпретуючи результати ПЛР за допомогою розробленого нами програмного забезпечення, легко можна зрозуміти, чи є зразок, відібраний у пацієнта, певним штамом вірусу», — розповів Долука.

Для отримання результату потрібно три години.

Науковець запевняє, що нові штами COVID-19 успішно виявили протягом першого експерименту, який тривав у квітні 2021 року.

Зараз університет уже на завершальній стадії проєкту з розробки діагностичного набору, який почали створювати 5 місяців тому.