Україна домовляється з Apple про розкладки клавіатур з кримськотатарською мовою

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій веде перемовини з українським офісом Apple, щоб додати кримськотатарську на основі латинської графіки до списку клавіатур IOS за замовчуванням.

Про це у відповідь на запит Укрінформу повідомило Мінреінтеграції.

"З метою розвитку та популяризації кримськотатарської мови, в тому числі використовуючи сучасні цифрові платформи, Мінреінтеграції у 2022 році розпочало комунікації з українським офісом транснаціональної корпорації Apple щодо додавання кримськотатарської клавіатури (на основі латинської графіки) до списку клавіатур IOS за замовчуванням", - повідомили у міністерстві.

Також зауважується, що розпочали комунікацію з українським офісом багатонаціональної корпорації Microsoft Corporation щодо актуалізації наявної кримськотатарської клавіатури від корпорації Microsoft відповідно до затвердженого урядом України алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки.

Проєкт стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки, який готує міністерство, передбачає більше 40 заходів. Зокрема, створення Національної комісії з питань кримськотатарської мови, удосконалення словникової бази, у тому числі шляхом створення, актуального тлумачного, орфографічного, фразеологічного та інших словників; розширення присутності кримськотатарської мови на міжнародних технологічних, освітніх і комунікаційних платформах.