В Іспанії запустили перший безпілотний автобус

В іспанському місті Малага запустили перший безпілотний автобус, який курсуватиме з центру міста до місцевого порту.

Про це пише The Guardian.

Як зазначається, автобус обладнаний спеціальними датчиками та камерами, які моніторитимусь все, що відбувається навколо транспорту. Шість разів на день він курсуватиме по 8-кілометровій петлі з центру міста до порту Малаги. Перший рейс автобусу без водія запланований вже на суботу, 27 лютого.

Такий автобус зможе перевозити близько 60 пасажирів. Ззовні він нічим не відрізняється від звичайного транспорту у місті.

Компанія Irizar, що розробляла проєкт безпілотного автобуса, зазначила, що цей транспорт зможе взаємодіяти з навколишнім світом та за допомогою датчиків розпізнавати можливі загрози, реагувати на світлофор тощо.

Для вдосконалення своїх «рішень» автобус використовує штучний інтелект: на основі даних, записаних по маршруту, він прораховуватиме дії автівки.

Проєкт створення такого безпілотного громадського транспорту отримав фінансування від іспанського уряду та координувався з кількома університетами.

Наразі у Європі є й інші проєкти транспорту без водіїв, але це перший такий міський автобус, який курсуватиме звичайними вулицями з іншими автівками.